Читај ми

ОТВОРЕНО НОВО СЕДИШТЕ ЗАВОДА ЗА КУЛТУРУ ВОЈВОЂАНСКИХ СЛОВАКА

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствоваo je отварању новог седишта Завода за културу војвођанских Словака које се налази у Улици Арсе Теодоровића бр. 11 у Новом Саду. У току 2022. године Градска управа за имовину и имовинско-правне послове извела је радове на текућем одржавању на објекту, као и радове на реконструкцији фасаде и крова, за потребе тог Завода који се бави очувањем, унапређењем и развојем културе војвођанских Словака.

- Град је, преко своје Управе за имовину, успешно привео крају пројекат уређења простора у Улици Арсе Теодоровића који ће користити Завод за културу војвођанских Словака. Заједно водимо рачуна о свим грађанима, увек посебно уважавајући националне мањине које вековима живе у Војводини и нашем граду, у складном суживоту. Као локална самоуправа, трудимо се да изађемо у сусрет и потребама словачке националне мањине. Један од примера тог разумевања и сарадње, јесте управо и ова инвестиција, за коју је Град Нови Сад издвојио из буџета скоро 38 милиона динара. Надам се да ће ови нови, лепши услови рада Завода за културу утицати повољно на њихов рад на очувању културног наслеђа Словака, њихових етничких, верских и језичких посебности, као и традиције – рекао је градоначелник Милан Ђурић. 

У оквиру отварања нових просторија, уприличен је и културно-уметнички програм, а присутне су поздравили и покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, директор Завода за културу војвођанских Словака Владимир Францисти, председница савета словачке националне мањине Душанка Петракова и заменица амбасадора Словачке амбасаде Моника Подскланова Шухајдова.

У току прошле године, Градска управа за имовину извела је радове на текућем одржавању, као и радове на реконструкцији фасаде и крова. Тиме су корисници Културног центра добили уређене просторије, нову столарију и санитарну опрему. Завод за заштиту споменика културе је надзирао радове на фасади како би били изведени у складу са посебним условима, тако да је сада 142 квадрата сређеног, модерног простора спремно да буде испуњено бројним програмима и да представи богату културу Словака. Покрајински секретаријат за културу је обезбедио додатна средства за опремање новог седишта и повећао буџет Завода чиме је значајно олакшао његову делатност.

Нови Сад, 23. март 2023. године