Читај ми

ОТВОРЕНИ ДИЈАЛОГ ГРАДОНАЧЕЛНИКА, ПОЛИЦИЈЕ И НОВОСАДСКИХ ЂАКА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, начелник Полицијске управе Нови Сад Стеван Крстић и начелник Oдељења за малолетничку делинквенцију Ненад Ердељан одржали су састанак у Градској кући, са председницима ученичких парламената основних и средњих школа са територије Града Новог Сада. Градоначелник Милош Вучевић и представници Полицијске управе у Новом Саду разговарали су са ученицима новосадских школа о њиховој безбедности у и око школа, као и о њиховом личном утиску о томе колико се они осећају безбедно у свом свакодневном окружењу.

-Од изузетне важности за Град је да се чује глас деце, и то како они доживљавају питање безбедности у школи. Мислим да су ученици новосадских школа права адреса да откријемо које су то проблематичне теме са којима се они сусрећу, а њихова помоћ нам је драгоцена по том питању. Ученици су прва инстанца од које крећемо, а касније ћемо у целу тематику укључити родитеље, наставнике, као и директоре школа. Дијалог који смо данас имали веома је важан како бисмо дефинисали идеје и смернице за следећи састанак који ће уследити након пролећног распуста – рекао је градоначелник и додао да су Град, Полиција, али и ђаци свих школа на територији града у овом случају партнери.

Састанку су присуствовали председници ученичких парламената 38 основних и 16 средњих школа са територије Новог Сада. Ученици су имали прилику да поједничано представе сваку школу и као представници својих вршњака изнесу личне импресије о безбедности, сугестије како је унапредити и примедбе. У разговору са градоначелником они су се сагласили да је данашњи састанак био врло успешан, и да такав вид отвореног разговора треба да се настави и у будућности.

Представници Полицијске управе саслушали су излагања ученика и том приликом нагласили да је Полиција увек на располагању школарцима, да ће ускоро Нови Сад добити нове полицајце који су тренутно на обуци у Сремској Каменици, али и да ће припадници полиције посебно обратити пажњу на све аспекте безбедности ђака у школи и у њеној непосредној околини.

На састанку је договорено да председници ученичких парламената на следећој седници у својим школама разговарају са својим вршњацима на тему насиља, пренесу им своје импресије са данашњег скупа, а све то како би се дефинисале смернице за наредни састанак са представницима Града који ће бити уприличен након пролећног распуста.

Нови Сад, 11. март 2014. године