Читај ми

ОТВОРЕНА КОНФЕРЕНЦИЈА „SEE ENERGY - Connect & Supply III“

Трећа по реду међународна инвестициона конференција „SEE ENERGY - Connect & Supply III“ у организацији Националне Асоцијације за биомасу – "SERBIO" i GIZ DKTI отворена је у хотелу „Шератон“ и трајаће два дана. Конференција за циљ има упознавање са актуелним пословним и законским окружењем, као и умрежавање домаћих и међународних компанија укључених у сектор обновљивих извора енергије. Тема овогодишњег стручног догађаја је "Производња зелене енергије у циљу заштите животне средине и одржива употреба агро и дрвне биомасе".

Том приликом члан Градског већа за комуналне послове Здравко Јелушић је истакао да је једини начин да сачувамо екологију и природне потенцијале учествовање свих у томе, од државе, града па до сваког појединца. Он је такође нагласио да Град Нови Сад улаже много у заштиту животне средине трудећи се да води одговорну еколошку политику.

- Одавно смо препознали важност енергетског сектора, а међу највећим подухватима на том пољу је и пројекат Креативног центра, у оквиру којег се на једном објекту гради соларна електрана од 25 киловата. Такође, ШОСО ''Милан Петровић'' добила је зелени кров, зелени зид и соларне панеле, а на неколико школа и вртића су замењени фасада, кровови и столарија. Активно радимо на очувању енергетске ефикасности Града кроз улагања у изградњу и адаптацију јавне расвете. Град настоји да буде ''Зелени град'', купили смо 130 аутобуса на ЦНГ, и тако заменили 70 посто возног парка ЈГСП, а сада са ЕБРД купујемо првих десет електричних аутобуса – рекао је Здравко Јелушић.

Отварању конференције присуствовали су и државни секретари Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства заштите животне средине као и Министарства рударства и енергетике.

Посебна пажња конференције биће усмерена на повезивање реномираних компанија и међународних институција из сектора обновљивих извора енергије, како би се додатно подстакао развој сектора обновљивих извора енергије у региону Југоисточне Европе и како би се успоставили нови пословни контакти између великих компанија, МСП сектора и локалних пољопривредних произвођача.

Учесници ће имати прилику да се упознају са доступним подстицајима, кредитним линијама и институционалном помоћи за реализацију инвестиционих пројеката у енергетици, са акцентом на анализу ресурса, биомасе, и њених ограничавајућих фактора.

Конференција окупља учеснике компанија из Србије, Аустрије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Италије, Мађарске, Немачке, Румуније, Словачке, као и представнике државних и покрајинских институција, јединица локалне самоуправе, привредних комора, асоцијација, инвестиционих и комерцијалних банака.

Нови Сад, 6. октобар 2021. године