Читај ми

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ''ТОЛЕРАНЦИЈА'' МИРКА ИЛИЋА У НОВОМ САДУ

Поводом обележавања Међународног дана људских права, а у оквиру фестивала "Новосадски Винтерфест'' отворена је изложба плаката "Толеранција" аутора Мирка Илића која обухвата 53 плаката дизајнера из целог света. Реч је о путујућој изложби која је до сада приказана у бројним градовима Европе и света. У сваком граду у којем је ''Толеранција'' представљена, један од најистакнутијих дизајнера из те земље узео је учешће у изложби.

Догађају на Тргу слободе у Новом Саду између осталих присуствовали су члан Градског већа за културу Далибор Рожић, амбасадор САД Кајл Скат, аутор једног од плаката дизајнер Славимир Стојановић и историчарка уметности Јелена Бањац.

- Упркос томе што је реч о најбољим дизајнерима света, ипак је главна карактеристика ове изложбе порука коју шаље. Порука је веома једноставна и она гласи да сви људи имају једнака права и да нико не сме бити дискриминисан ни по једном основу. Нажалост, сведоци смо кршења основних људских права у свим деловима света, па је зато још већа важност промоције хуманистичких вредности у свакој прилици, у свакодневном животу и личним примером. Европска престоница културе прави је домаћин оваквом догађају јер дели исти циљ, а то је максимална хуманизација друштва и односа међу људима – истакао је Далибор Рожић и захвалио се Мирку Илићу што је иницирао ову изложбу и анимирао уметнике да се придруже тако племенитом циљу.

Афирмацијом универзалних људских вредности, уметници промовишу мир и толеранцију међу људима. Мирко Илић, аутор пројекта и један од најзначајнијих графичких дизајнера са простора бивше Југославије, изнео је свој став о нетолеранцији у друштву.

- Најчешћи разлози нетолеранције су припадање ''погрешном'' племену, ''погрешна'' боја коже, ''погрешна'' сексуална оријентација, ''погрешна'' религија. Три од ова четири ''погрешна'' разлога проузрокована су рођењем, а то је нешто за шта особа заправо није одговорна. Уз то, те три ''погрешне'' ствари чине максимално 10 посто наших карактеристика, у осталих 90 посто смо исти – рекао је Илић.

Изложба ''Толеранција'' је до сада представљена у Љубљани, Марибору, Цетињу, Сарајеву, Београду, Бреди (Холандија), Мадриду (Шпанија), Сијетлу (САД), у Менло Парку у Калифорнији (САД), Измиру (Турска), Санто Домингу (Доминиканска Република) и Кхаркиву (Украјина).

Нови Сад, 10. децембар 2017. године