Читај ми

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ''ОЛУЈА-ЗЛОЧИН КОЈИ ТРАЈЕ''

Изложба фотографија „Олуја – злочин који траје“ отворена је на Тргу слободе, а потресна сведочења највећег егзодуса у Европи у 20. веку предочили су најеминентинији српски фоторепортери са око 70 фотографија. Уз подршку Града Новог Сада изложбу организује Фото асоцијација Војводине поводом 20. годишњице тог незапамћеног злочина у којем је више од 2.300 Срба, махом цивила, брутално убијено, преко 250.000 протерано са својих вековних огњишта, а више oд 25.000 њихових кућа спаљено и разорено.

- Пружајући подршку овој изложби, Град Нови Сад сећа се наших сународника који су страдали у једном од највећих злочина 20. века, у такозвоној операцији Олуја. Желимо да покажемо да нису заборављени у овим тешким данима, док су ране због ненадокнадивих губитака још свеже. Као одговорна заједница настојимо да сви који су погођени том злочиначком операцијом постану пуноправни чланови друштва, за разлику од оних који величају злочин прослављајући 20. годишњицу Олује. На тај начин они промовишу идеологију насиља и смрти стварајући погодно тле за потенцијалне нове сукобе. Град Нови Сад ће увек, као и до сада, водити политику мира, заједништва и толеранције - изјавио је члан Градског већа за културу Вања Вученовић.

На 26 великих паноа, посетиоци, уз остале, могу да виде фотографије Томислава Петернека (НИН), Ранка Ћуковића (Ројтерс), Јарослава Папа (Дневник - Танјуг), Мартина Цандира (Дневник), Дарка Дозета (Вечерње новости), Жељка Синобада (Политика), Зорана Јовановића – Мачка (Вечерње новости)...

- На овај начин желимо да подсетимо на једно страшно страдање нашег народа које, пречесто, покушавају да прекрију велом заборава, али и да упозоримо да се овако нешто више никада никоме не понови – рекао је Дарко Дозет, један од аутора и председник Фотоасоцијације Војводине.

Град Нови Сад позива Новосађане да посете ову изложбу која ће на централном новосадском тргу бити отворена три дана, после чега би требало да обиђе и више других градова у Војводини.

Нови Сад, 3. август 2015. године