Читај ми

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „НАСЛЕЂЕ У ФУНКЦИЈИ КУЛТУРНОГ ТУРИЗМА – NS CULTours“

Изложба „Наслеђе у функцији културног туризма – NS CULTours“, коју организују Универзитет у Новом Саду и Департман за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука, пoстављена je у Изложбеном павиљону Ректората Универзитета у Новом Саду и трајаће до 26. фебруара 2017. године. Изложбу је отворио шеф Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада Горан Сечујски.

- Нови Сад има све предуслове за развој „City Break“ туризма који подразумева долазак и ноћења туриста у трајању од једног до четири дана. То је један од производа са највећом глобалном атрактивношћу и врло високим дугорочним потенцијалом. Главни мотиви доласка у овом туристичком производу су посао, историјско наслеђе, култура, шопинг, догађаји и ноћни живот. Култура је кључни туристички ресурс који инспирише милионе туриста да сваке године посете нове дестинације. Одговорним управљањем овај облик туристичког производа може постати значајан у промоцији и очувању материјалних и нематеријалних компоненти наслеђа на којима се заснива, а истовремено охрабрује развој уметности, заната и других креативних активности. То је свакако један од приоритета Града Новог Сада, посебно због престижних титула које је освојио - Европске престонице културе 2021. године и Омладинске престонице Европе 2019. године - нагласио је Горан Сечујски.

Присутнима на отварању изложбе обратили су се и проректорка за науку Универзитета у Новом Саду проф. др Снежана Смедеревац, директор Департмана за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука проф. др Дарко Реба, и управница Галерије Матице српске и председница Управног одбора Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ др Тијана Палковљевић Бугарски.

Студенти четврте године основних академских студија Архитектура, које се реализују у оквиру Департмана за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука, имали су задатак да, у оквиру предмета Градитељско наслеђе, очување и заштита, формирају културну стазу на широј територији града Новог Сада. На основу унапред постављених критеријума извршена је селекција студентских радова који су постали део програма „NS CULTours“. Изложбу је подржала и „Фондација Нови Сад 2021“, и то како би постала део званичне културне понуде града и допринела промоцији наслеђа у контексту развоја културног туризма будуће Европске престонице културе.

Нови Сад, 22. фебруар 2017. године