Читај ми

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "БАСАНОВА ГОДИШЊА ДОБА ИЗ РИМСКЕ ГАЛЕРИЈЕ БОРГЕЗЕ У НОВОМ САДУ"

Изложба ''Басанова Годишња доба из римске Галерије Боргезе у Новом Саду" отворена је у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада, у Дунавској 29. Публици ће бити представљене три слике - Пролеће, Јесен и Пасторална сцена, Јакопа дал Понтеа, званог Јакопо Басано, сликара 16. века из Венета, којима се придружује и Христ у кући Левијевој, слика која долази из радионице породице Басано и чува се у Музеју града Новог Сада.

- Веома ми је драго што ће ова фантастична дела из 16. века бити представљена у Новом Саду. Као актуелна Европска престоница културе, наш град има веома богат и динамичан културни живот, са значајним међународним учешћем. Задовољство је што је Музеј града остварио овако лепу сарадњу са Галеријом Боргезе и са Италијанским институтом за културу и што веома репрезентативно ради као градска установа културе. Синергија и културна размена препознати су као врхунски принципи у културној политици Града, јер увек дају најбоље резултате и иновативна решења и приступе. Верујем да ће Новосађани и сви наши гости уживати у квалитетном уметничком садржају који ће до краја октобра бити доступан у Музеју града. Захваљујем се Амбасади Италије на подршци у организацији ове значајне изложбе - истакао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Три слике из Галерије Боргезе у Риму – једног од најзначајнијих светских музеја, које се приписују Јакопу Басану (око 1510–1592), значајни су примери најуспешнијег стваралаштва сликара из породице Дал Понте, званих Басанови по имену града из којег потичу. Ова три дела из Галерије Боргезе, везана за приказ годишњих доба, важно су сведочанство Басановог стваралаштва из периода 70-их година 16. века, када је оно доживело највећу експанзију. Припадају широј категорији библијско-пасторалних и сеоских слика које је овај сликар стварао током те деценије.

Отварању изложбе такође су присуствовали амбасадор Италије Њ. Е. Лука Гори, директор Италијанског института за културу Роберто Чинкота, као и представници Галерије Боргезе и Министратва културе Републике Србије.

Изложба ће бити отворена до 30. октобра и може се посетити сваког дана, осим понедељком, од 10 до 18 часова.

Нови Сад, 6. септембар 2022. године