Читај ми

ОТВОРЕН РАДНИ ПРОСТОР УДРУЖЕЊА „СВЕТИОНИК У ПЛАВОМ“

У оквиру обележавања Светског дана аутизма, чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Данијела Костић присуствовала је свечаном отварању радног простра  Удружења и социјалног предузећа „Светионик у плавом“, у Сремској Каменици.

Удружење „Светионик у плавом" је основано у децембру 2022. године са циљем да се омогући радно ангажовање младих са аутизмом и других осетљивих група након завршетка школовања.

Чланица Градског већа Данијела Костић том приликом је поздравила присутне, пожелевши им пуно успеха у будућем раду.

- Данас када се обележава Светски дан аутизма који има за циљ пружање помоћи и повећање разумевања за особе са аутизмом, и ми смо се окупили да заједно отворимо нови радни простор који ће обезбедити боље услове за квалитетан и садржајан живот људи са тешкоћама у развоју. Град је обезбедио пословни простор у коме ће ови млади људи  добити прилику да производе рециклирани папир по јапанском моделу како би се се социјално и економски оснажили. Град Нови Сад ће наставити да подржава рад Удружења кроз конкурсе и подстицајне мере за оснивање и регистрацију социјалних предузећа на територији Града Новог Сада, како би се деци и особама са тешкоћама у развоју и њиховим породицама, омогућило активно и радно укључивање у друштво – изјавила је Данијела Костић.

Заступница удружења Радојка Гајановић појаснила је да ће се њихови корисници програма бавити производњом еколошког папира, добијеног рециклажом празних паклица од цигарета.

- Жеља нам је да овим програмом омогућимо даљу социјалну интеграцију младих са аутизмом и из других осетљивих група у друштвену заједницу. Наше удружење броји 45 чланова, од којих су 16 директни корисници програма. За успешну реализацију овог програма помоћ нам пружа удружење „Наша кућа“ из Београда и заједно са њима смо у мрежи сарадничких удружења на територији целе Србије. Цео програм омогућавања радног ангажовања младих особа са инвалидитетом је реализован по моделу јапанских метода - изјавила је Радојка Гајановић.

У циљу подизања свести о аутизму и у знаку подршке обележавања Светског дана аутизма, фронт Градске куће и Петроварадински сат ће бити осветљени плавом бојом.

Нови Сад, 2. април 2024. године.