Читај ми

ОТВОРЕН НОВИ ВРТИЋ У РАДНИЧКОЈ УЛИЦИ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је свечаном отварању новог вртића „Вилењак“ ПУ „Радосно детињство“ у Радничкој улици, чија је изградња започета 2012. године. Објекат се простире на преко 3000 метара квадратних и може да прими око 300 деце. Пoрeд мaлишaнa, њихoвих вaспитaчa и дирeктoрa Прeдшкoлскe устaнoвe „Рaдoснo дeтињствo“ Мирјанe Ђурђев, свeчaнoсти пoвoдoм oтвaрaњa нoвoг oбjeктa присуствoвaли су и чланови Градског већа и мнoги други гoсти.

- Поносан сам што је после четири године најаве и изградње данас отворено ново обданиште у граду, на радост деце и њихових родитеља. Радна површина овог вртића је велика, све просторије су уређене, функционалне и спремне за боравак око 300 деце у њима. Отварањем овог вртића смањиће се и листе чекања малишана на упис. Радује ме што је Град преко Управе за образовање и осталих јавних и јавно-комуналних предузећа извршио све што се од нас очекивало. Сада нас чека и отварање надограђеног објекта вртића у Петроварадину где ће се уписати око 150 малишана, као и новог објекта у Ветернику. Надам се да ће након тога бити решени проблеме у вези са листом чекања. Такође, Град Нови Сад, као први град у Србији који је са том праксом почео, неће одустати од субвенционисања боравка деце која су уписана у приватне вртиће. Циљ нам је да приоритетно уписујемо децу која су на листи чекања и тренутно нису уписана ни у један вртић. Новина, на коју смо поносни, је да ће у овом вртићу боравити и деца узраста од шест месеци – нагласио је градоначелник Вучевић и захвалио се свима који су учествовали у реализацији овог пројекта као и претходној градској администрацији која је започела изградњу тог вртића. 

Члан Градског већа за образовање Владимир Јелић изјавио је да је за изградњу вртића „Вилењак“ Град издвојио нешто мање од 200 милиона динара, од чега је 171 милион коштала изградња објекта, а око 20 милиона његово опремање.

- У овом вртићу ће боравити око 300 деце, у 9 јаслених и 11 група узраста од 3 до 7 година. Од 17000 деце у Новом Саду, 1300 још увек чека на упис, што је негде око 7 одсто. У плану је да до краја ове године буде уписано свако дете у вртић и да вишедецинијски проблем који је Нови Сад имао са листом чекања на упис буде прошлост. Ово ћемо реализовати на три начина. Прво ћемо отварањем три нова објекта у Петроварадину, Ветернику и Лиману, обезбедити простор за око 500 деце. Затим, повећањем капацитета приватних вртића које ћемо субвенционисати, створиће се простор за још око 400 малишана и на крају, пооштравањем контроле присутности деце у ПУ „Радосно детињство“, омогућићемо упис нове деце, на место оне која не долазе у вртић неоправдано више месеци. Изузетно ми је драго што многи градови почињу да следе пример Новог Сада у решавању овог проблема, као нпр. Београд, који од септембра месеца почиње да субвенционише приватне вртиће – рекао је Владимир Јелић.

Нови Сад, 6. март 2015. године