Читај ми

ОТВОРЕН НОВ ОБЈЕКАТ СВРАТИШТА ЗА ДЕЦУ УЛИЦЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са директором Центра за социјални рад Града Новог Сада Ненадом Драшковићем присуствовао отварању новог Свратишта за децу улице које се налази на Булевару ослобођења бр. 39 у Новом Саду. Отварању су присуствовали и корисници Свратишта, као и координаторка Свратишта за децу улице Далиборка Батрнек-Антонић и екипа eмисије „Државни посао“. Свратиште, које се од свог оснивања налазило на Булевару ослобођења бр. 28, од сада ће бити на новој адреси у три пута већем простору реновираном управо за ту намену, односно за боравак деце укључене у живот и рад на улици, узраста од четири до 19 година.

- Чињеница је да Град Нови Сад, с обзиром на број становника, има потребу да организује рад Свратишта за најмлађе суграђане, али на срећу, Град има и сјајне људе, институције, појединце и приватне компаније, који су се удружили да оно буде далеко лепше и условније него што је то раније било. У питању је три пута већи, комфорнији и уређенији простор који је деци у потпуности на располагању. Хвала координаторки Свратишта, Центру за социјални рад, Градској управи за социјалну и дечју заштиту, нашим пријатељима из емисије „Државни посао“, приватним компанијма и свима онима који су помагали да дођемо до овог простора. Да није било свих њих, заједничког наступа и партнерског односа, овај подухват не би био у овој мери успешно реализован, на радост малишана којима бар делимично надокнађујемо оно што им фали у свакодневном животу. Небежећи од понекад сурове свакодневице, Град и на овај начин показује солидарност са свим својим суграђанима, а Новосађани да имају велико срце -  рекао је градоначелник и додао да се нада да ће деца која ће долазити у Свратиште имати од сада боље услове и да ће уживати у разноврсним активностима.

Директор Центра за социјални рад Града Новог Сада Ненад Драшковић рекао је да се Свратиште сада налази у потпуно реновираном простору, адаптираном у целости у складу са потребама деце и за спровођење стручог рада.

- Пре само годину дана, судбина Свратишта била је неизвесна, јер је оно фунционисало као услуга невладиног сектора, а захваљујући разумевању градоначелника Вучевића, донета је одлука да Град преузме бригу о њему. Од данас Свратиште за децу улице изгледа као парче Скандинавије спуштено у наш град – рекао је Драшковић.

Координаторка Свратишта за децу улице Далиборка Батрнек-Антонић рекла је да су након пет и по година постојања Свратишта, захваљујући спремности Града да предузме одговорност за најрањивије чланове друштва, створени услови за стабилан и квалитетан рад.

- Хвала свима који су учествовали у овом подухвату, првенствено Граду на одличном партнерском односу и на томе што су имали обзира и слуха за потребе и интерес деце улице – рекла је Далиборка Батрнек-Антонић и посебно се захвалила Новосађанима који годинама доносе одећу и слаткише за децу, а који сада то могу да чине и на новој адреси Свратишта.

Основни циљ Свратишта јесте да се деца укључена у живот и рад на улици оснаже и да им се пружи сигуран простор у којем ће моћи да задовоље неке од основних потреба, као што су потреба за сигурношћу, за храном, личном хигијеном, потреба за различитим информацијама, учењем животних вештина, као и психосоцијалном подршком. Град Нови Сад је преузео финансирање рада Свратишта за децу улице, чиме се осигурао његов опстанак, јер је исти био доведен у питање напуштањем пројекта од стране донатора. Поред тога, ЈП „Пословни простор“ обезбедило је условнији и већи објекат за ту намену, тако да ће деца у њему од сада боравити у бољим условима.

Нови Сад, 3. новембар 2015. године