Читај ми

ОТВОРЕН КОНЗУЛАТ ДЕМОКРАТСКЕ РЕПУБЛИКЕ КОНГА У НОВОМ САДУ

Заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац присуствовао је пријему поводом отварања конзулата Демократске Републике Конга у Новом Саду, чији је домаћин  био амбасадор Демократске Републике Конго у Републици Србији Њ.Е. Џозеф Калала Муламба.

Овим поводом, заменик градоначелика се обратио присутнима истакваши да се билатерални односи између две земље одвијају преко 60 година и да се може закључити да су они изузетно добри, јер су засновани на међусобном поштовању и уважавању.

- Овај догађај  један је од доказа да постоји спремност да се они даље развијају разменом посета не само на високом и највишем нивоу, него и да се наши грађани боље упознају. Исто тако, Нови Сад добија прилику да као Европска културна престоница још једном оправда статус мултикултуралне и мултиконфесионалне средине која је отворена за све људе добре воље, јер је богатство културних израза један од најбољих показатеља његовог свеуукупног просперитета. Уједно ово је и прилика да Србија, као родно место Покрета несврстаних земаља, још једном истакне чврсту опредељеност за неговање и јачање традиционално добрих и пријатељских односа са земљама Африке – рекао је Црнобарац.

Амбасадор Муламба je истакао да је отварање конзулата у Новом Саду наставак успешне билатералне сарадње између две земље и потврда пријатељства, за које верује да ће се развијати.

Почасни конзул Радмила Башевић рекла је да јој причињава изузетно задовољство што је избор њене конзуларне надлежности припао АП Војводини, као регији која има веома важно место као део Републике Србије и да верује да ће јој њено четрдесетогодишње искуство у дипломатији помоћи у реализацији планова на унапређењу сарадње између Републике Србије и Демократске Републике Конго и њихових грађана.

Конзулат Демократске Републике Конга се налази на адреси Булевар ослобођења 78/IV у Новом Саду. Билатерални односи Републике Србије и Демократске Републике Конго су успостављени 1960. године и  традиционално су добри и пријатељски.

Нови Сад, 5. јул 2024. године