Читај ми

ОТВОРЕН ЈУБИЛАРНИ 25. НОВОСАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић на Великој сцени Позоришта младих отворио је 25. Новосадски џез фестивал, који се ове године одржава од 15. до 18. новембра.

- Новосадски џез фестивал не правда свој углед само традицијом дугом 25 година, него и сталним квалитетом и свакако је прерастао у институцију и бренд града,  на који смо поносни. Улазећи у дијалог са окружењем при освајању нових жанровских простора, џез је као неспутаност, креативност и разиграност уметничког израза у Новом Саду, утицао својим постојањем на његову културну матрицу, много дуже од тих 25 година. За претходне 24 године, на њему је учествовало преко хиљаду извођача и двестопедесeт бендова и то само у главном концертном програму. И ове године, на Новосадски џез фестивал у наш град пристижу врсни џез музичари из земље и света. Они нам на увек посебан начин испричају своју аутентичну причу, која кроз јединствени сензибилитет постаје део новог, заједничког ускуства публике и музичара на сцени. Честитам вам првих 25 година, и надам се да ће из године у годину нека нова публика проналазити пут до овог жанра музике и да ће Фестивал расти – рекао је Далибор Рожић.

На отварању овог Фестивала публика је имала прилику да ужива у свирци квинтета Кенија Гарета, прослављеног саксофонисте, композитора и аранжера, добитника награде Греми и једног од највећих имена актуелне светске џез сцене. Током фестивалских дана љубитељи џеза ће моћи да уживају у осам концерата најзвучнијих музичких имена међу којима су и кубански пијаниста Алфредо Родригез, ZZ Quartet, Drumbooty, секстет руског џез трубача Алекса Сипиагина и многи други.

Само финале јубиларног издања Фестивала биће у знаку Новосадског биг бенд под управом Федора Вртачника, са вокалном солисткињом Бојаном Стаменов, као и вишеструко награђиваног пијанисте и композитора Матије Дедића.

Нови Сад, 15. новембар 2023. године