Читај ми

ОТВOРЕН ФЕСТИВАЛ ''ЗЛАТА БРАНА'' У КИСАЧУ

Свечано отварање дечјег фолклорног фестивала ''Злата брана'' уприличено је у О.Ш. Људевит Штур у Кисачу, а у организацији Културно информативнпг центра ''Кисач''. Том догађају присуствовао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, а између осталих званица и амбасадорка Словачке републике у Србији Дагмар Репчекова као и председник Матице Словачке Јан Бртка.đ

- Фестивал ''Злата брана'' одржава се већ 24. пут негујући културу и традицију Словака Војводине, али и шире. За нас је битно што је данас овде и амбасадорка Словачке републике јер то је потврда добрих односа двеју држава али и два народа, који не живе једни поред других, већ живе заједно - нагласио је градоначелник Вучевић.

Како је рекао директор Културно информативног центра ''Кисач'' Павел Сурови у пограму учествује 38 ансамбала из Војводине, Хрватске и Словачке републике, а фестивал се континуирано иновира па је сваке године све бољи и бољи.

У оквиру програма отварања манифестације наступили су фолклористи Кисача, Старе Пазове и Бачког Петровца, а овогодишњи лауреат, најпознатији словачки дечји писац проф. др Зорослав Спевак Јесенски прочитао је специјалну песму написану за Фестивал ''Шта ми све свиђа у том Кисачу''.

Током претпрограма који је трајао два дана одржани су бројни занимљиви садржаји, а свакако вреди истаћи изложбу Зузане Ковачове ''Силбаш – успомене на стаклу''. Реч је о фотографијама које се први пут приказују, а чији је власник Ондреј Михаљ, Словак из Канаде. Такође одржан је избор за ''Мис фолклор'', а победница ће учествовати у финалу те манифестације у Словачкој.

Манифестација "Злата брана" је фестивал дечјих игара, песама, музике и фолклора, а као такав сваке године окупља више од хиљаду учесника из свих словачких места у Србији, као и госте из иностранства.

Нови Сад, 25. јун 2017. године