Читај ми

ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ ИРАНСКЕ УМЕТНОСТИ И КУЛТУРЕ

Помоћник градоначелника Новог Сада Вања Вученовић и директор Културног центра Исламске Републике Иран др Махмуд Шалуи отворили су Фестивал иранске уметности. Тим поводом, у  Културном центру Новог Сада уприличен је програм кроз који је представљена култура и традиција Ирана.

- Крајем прошле године организовали смо изложбу фотографија иранских градова која приказује архитектуру и културну баштину те земље. Овај фестивал је још један корак у унапређењу сарадње између Новог Сада и Србије са Исламском републиком Иран. Култура је мост који спаја две земље и два народа и претходи успостављању привредних и економских односа - изјавио је помоћник градоначелника Вања Вученовић и изразио уверење да ће ова сарадња бити дугорочна и још конкретнија.

Директор Културног центра Исламске Републике Иран др Махмуд Шалуи се захвалио Граду Новом Саду на сарадњи и изразио наду да ће Фестивал постати традиционалан, као и да ће новосадски уметници представити своју културу и уметност у Ирану.

У оквиру програма који је приредило удружење Омладински покрет Србије приказане су  сличности обичаја иранске и српске културе. Поред изложбе калиграфије, минијатуре и фотографије, присутни су били у прилици да уживају у традиционалној иранској музици и књижевности. На Фестивалу иранског филма који траје до 19. фебруара, биће приказан избор премијерних филмова из најновије иранске продукције.

Нови Сад, 13. фебруар 2014. године