Читај ми

ОТВОРЕН ДЕО НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКОГ ПАРКА НАМЕЊЕН ФАКУЛТЕТУ ТЕХНИЧКИХ НАУКА

Прва фаза изградње Научно-технолошког парка у Новом Саду је завршена и део тог објекта од 10 000 квадрата данас је почео да користи Факултет техничких наука. Присутнима на отварању обратили су се градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, шефица регионалног представништва Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре и декан Факултета техничких наука проф. др Раде Дорословачки.

-  Ово није само најпаметнија и најзеленија зграда у нашем граду, ово је систем за будућност коју предстваља економија знања, науке и иновација и сасвим је природно да је смештена у Новом Саду уз универзитетски кампус. Надам се да ћемо уз помоћ Владе и на СПЕНС-у ускоро имати Центар за истраживање вештачке интелигенције, и тако оформити савремени кластер који је неопходан ако желите да будете конкурентији и успешнији. Од како смо положили камен темељац за изградњу ове зграде, незапосленост смо смањили за 50 посто, смањили смо извоз наших мозгова, а повећали извоз софтвера. Дошли су велики, светски брендови у Србију и у Нови Сад. То је Србија каква желимо да буде, а будућност су студенти, и они који ће то тек бити, будућност су наши грађани – нагласио је градоначелник Вучевић.

Сумирајући резултате републичке Владе која завршава мандат, премијерка Брнабић је нагласила да Србија до 2014. године није имала ни један Научно-технолошки парк, а да ће их ускоро имати четири и то у Београду, Новом Саду, Нишу и Чачку.

- Ту је и читава мрежа старт-ап центара широм наше земље. Задатак нам је био да почнемо трансформацију економије и друштва тако да буду засновани на знању, иновацијама, предузетништву, истраживању и развоју. Градимо једну бољу будућност за генерације које долазе. Данас су све школе повезане на интернет, са програмирањем као обавезним предметом од петог разреда основне школе, тако да имамо инфраструктуру за ту бољу будућност – истакла је Ана Брнабић.

Пројекат ''Истраживање и развој'' који спроводи Влада РС, Европска инвестициона банка финансира са 200 милиона евра, и то је један од највећих програма те врсте у јавном сектору у региону Западног Балкана.

- Пројекат је амбициозан и свобухватан и треба да створи боље услове за рад истраживачима, студентима, професорима и свима онима који желе да развијају своје идеје. Циљ је био да заједнички допринесемо смањивању појаве одлива мозгова – рекла је Дубравка Негре. Према речима Игора Мировића, изградњом Научно-технолошког парка створена је нова иновациона снага Србије. Како је изјавио, наредних недеља ће почети реализација друге фазе која ће успоставити систем одрживости Научно-технолошког парка, као и изградња зграде Института ''Биосенс''.

Проф. др Раде Дорословачки захвалио се Влади Србије, Покрајинској Влади, Граду Новом Саду, ЕИБ и Јединици за управљање пројектима на заједничком ангажману око пројекта који ће, како је оценио, бити окосница развоја ИТ струке у Србији.

Нови Сад, 29. јануар 2020. године