Читај ми

ОТВОРЕН 79. МЕЂУНАРОДНИ ПОЉОПРИВРЕДНИ САЈАМ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић присуствоваo je отварању 79. Међународног пољопривредног сајма, који се одржава од 12. до 18. маја 2012. године у Новом Саду, а сајам је свечано отворио председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић. Отварању те манифестације која је и једна од пет највећих у Европи, присуствовао је и министар пољопривреде и трговине Душан Петровић, државници из Аустрије, Хрватске, Црне Горе и Федерације Босне и Херцеговине (БиХ), као и шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Венсан Дежер.

Отварајући сајам, председник Владе Војводине Бојан Пајтић је истакао да је у покрајини која има највеће могућности за развој аграра, последњих пет година уложено више од 24 милијарде динара у тај сектор, а у том периоду извоз пољопривредних производа из Војводине порастао је 2,5 пута.

- Пољопривредни сајам је прилика да остваримо контакте и сарадњу са пословним партнерима и на тај начин убрзамо развој Новог Сада. Трудићемо се да представимо наш град као прави пословни амбијент вредан улагања и покажемо да смо спремни да одговоримо на све изазове. Важно је да наставимо да улажемо у пољопривреду, и да привлачимо стране и домаће инвеститоре, а ова сајамска манифестација је право место за то – изјавио је градоначелник Павличић.

На 79. међународном пољопривредном сајму учествује 1.500 излагача, који представљају производе и услуге из 58 земаља света, а ове године земља партнер је Аустрија. На овој сајамској приредби Град Нови Сад се представља са 11 пољопривредних произвођача, Пољопривредном школом из Футога, Удружењем „Зелена мрежа Војовдине“ која непуну декаду пропмовише органску, здраву храну и организује пијацу „Мој салаш“, а уз подршку сертификационе куће Organic System Control која врши контролу и сертификацију новосадских органских пољопривредних производа.

Град Нови Сад другу годину у континуитету субвеционише органску пољопривредну производњу, а у скалду са Акционим планом развоја органске производње у пољопривреди на територији Града Новог Сада. Штанд Града се налази у централном делу Хале 4, на површини од 25 м², а пољопривредни произвођачи ће понудити своје производе из друге године конверзије, као и органско зачинско биље.

Нови Сад, 12. мај 2012. године