Читај ми

ОТКРИВЕНА СПОМЕН-БИСТА РУСКОМ ЦАРУ ПЕТРУ ВЕЛИКОМ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је откривању спомен-бисте Петра Великог у Сремским Карловцима која је постављена на Тргу патријарха Бранковића испред зграде Карловачке богословије. Биста се поставља у част обележавања 350 година од рођења тог великог утемељитеља руске државе и културе. Том приликом наступио је хор Тамаре Петијевић „Св. Стефан Дечански“, а присутнима су се обратили и председник Општине Сремски Карловци Александар Стојкечић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, као и саветник за културу председника Русије Владимир Толстој.

Улога цара Петра Великог као оснивача Руске школе у Сремским Карловцима и његова помоћ фрушкогорским манастирима су битне странице у историји кулутурних веза српског и руског народа. Наиме, Петар Велики је 1724. године потписао указ о слању руских учитеља у Србију, а годину дана касније основана је прва српска школа у Сремским Карловцима. Из ње је 1791. настала и Прва српска гимназија, најстарија школа такве врсте на српском језику.

- Много је датума у историји руског и српског народа који заслужују дивљење и захвалност. Много је личности које су утицале на приближавање наших народа. Наша част нам не дозвољава да заборавимо на људе кoји су нашим прецима донели просперитет у ни мало лаким околностима. Много је припадника руског народа који су оставили снажан печат у оквиру нашег нематеријалног културног наслеђа. Петар Велики је био велик и за српску историју и за Сремске Карловце. Једна од најлепших српских књига је писана о његовом животу, и зато сетимо се Захарија Орфелина који је покренуо славеносрпски магазин и који се сматра зачетником српске штампе. Житије Петра Великог је ванвременско дело Захарија Орфелина, што говори да је Нови Сад још пре 250 година имао врхунског уметника, писца, бакроресца и штампара – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Како је нагласио Игор Мировић, највећи владар у вековној историји Русије био је један од највећих српских пријатеља.

- Стојимо на месту између православне Богословије и Патријаршије, а питање је да ли бисмо могли да створимо дух нашег народа и постанемо оно што смо данас, да почетком 18. века Петар Велики није донео одлуку да у Карловцима оснује прву школу – рекао је Мировић.

Саветник за културу председника Русије Владимир Толстој, који је потомак великог руског писца, захвалио се српској браћи и сестрама на гесту који, како је оценио, симболизује пријатељство између два народа.

- 9. јуна Русија је обележавала 350 година од рођења Петра Великог који данас представља симбол развоја, моћи и енергије – истакао је Владимир Толстој.

Постављање спомен-бисте омогућила је Општина Сремски Карловци, док је ту иницијативу поднео Руски научни институт у Београду. Пројекат је реализован уз подршку Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду, а покровитељ пројекта је Фондација за подршку друштвених пројеката „Наслеђе“ из Волгограда. Непосредно након откривања бисте, присутни су обишли и изложбу у Свечаној сали Карловачке гимназије посвећену руском цару Петру Великом, која подразумева стрипски приказ његовог живота, као и српско-руских веза у 18. веку.

Нови Сад, 29. јун 2022. године