Читај ми

ОТКРИВЕНА СПОМЕН БИСТА МОМЧИЛА ТАПАВИЦЕ

Спомен биста Момчила Тапавице архитекте, спортисте и освајача бронзане медаље у тенису на првим модерним Олимпијским играма у Атини 1896. године, откривена је данас код Факултета спорта и физичког васпитања. Матица српска је расписала јавни конкурс за израду идејног решења спомен бисте Момчила Тапавице на којем је прва награда додељена Луки Кулићу, а како је речено, његово дело карактеришу префињено кубистичко разламање површине извајаног лика и специфични ефекти везани за преламање светлости, те представља креативни допринос српској споменичкој култури, не само у Новом Саду него и знатно шире.
Присутнима на догађају су се обратили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, покрајински секретар за високо образовање и научно-истраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, председник Матице српске проф. др Драган Станић и председник Олимпијског комитета Божидар Маљковић.

- У Новом Саду се негује култура сећања и на тешке дане, али и на светле тренутке. Имали смо период када је та култура замрла, када нисмо смели да подижемо споменике и причамо о успешним људима, што показује да нажалост некада нисмо били довољно одговорни. Момчило Тапавица је био једна контроверзна личност у позитивном смислу, није био само вишебојац у спорту већ и у животу, излазио је из пораза увек јачи, незадржив, несaломив. Где год је био, доносио је културу ових простора, а и када се борио под заставом друге државе знао је ком народу припада. Ова олимпијска застава је привилегија за Нови Сад и обавезује нас да још више улажемо у спорт, да још више бринемо о младима, а нека овај догађај буде добар увод за Олимпијаду и Параолимпијске игре и да наши спортисти донесу медаље – нагласио је градоначелник Вучевић.

Према речима проф. др Драгана Станића, Момчило Тапавица је био човек са јаким животним вокацијама, у младости је показао спортске таленте па се у више дисциплина окушао на првим модерним Олимпијским играма у Атини 1896. и освојио бронзану медаљу у тенису.

- То што је тада наступао за Угарску у којој је живео и школовао се, треба да нас опомене колико је данас важно да у својој домовини свакоме пружимо услове да развија своје од Бога дате дарове. Тапавица је био носилац стипендије Матице српске, а он је узвратио на начин да је архитектонски пројекат зграде тог здања уступио Матици бесплатно – рекао је Станић.

Цитирајући хроничаре, проф. др Зоран Милошевић истакао је да је Тапавица био Надаљчанин, једини архитекта са олимпијским одличјем, слободан човек који је живео мимо света и који је кршио друштвене конвенције.

Нови Сад, 26. фебруар 2020. године