Читај ми

ОТКРИВЕНА ПЛОЧА СА НАТПИСОМ ПРОЛАЗ СРЂАНА АЛЕКСИЋА У НОВОМ САДУ

Помоћник градоначеника Новог Сада Владимир Копицл поздравио је скуп уприличен поводом откривања плоче са натписом Пролаз Срђана Алексића у Новом Саду. Пролаз који спаја улицу Змај Јовину 4 и улицу Илије Огњановића 26 носи име овог трагично настрадалог младића који је пре 16 година убијен док је покушавао да заштити суграђанина Алена Главовића, током ратних сукоба у Требињу.

- Заједничка је обавеза свих нас да ставимо важан акценат на чување од заборава хероја као што је био Срђан Алексић. Име Срђана Алексића је снажан симбол борбе за вредности заједничког живота, симбол који је итекако важан за Нови Сад, град који почива на вредностима различитости, толеранције и суживота. Именовање пролаза по Срђановом имену снажна је порука грађанима, не само Новог Сада, већ и целе Војводине и Србије, да нико не може и не сме бити прогањан или на било који начин дискриминисан због своје верске, расне, националне или било које друге припадности. Стављањем његовог имена на ову плочу, ми му саопштавамо једно велико хвала. – истакао је Владимир Копицл у свом обраћању.

Динко Грукоњић, представник Грађанске Војводине, која је поред Игманске иницијативе била једна од покретача акције да овај пролаз добије име Срђана Алексића, додао је да је Нови Сад први град на простору бивше СФРЈ који је схватио да се његово херојство не сме заборавити, да оно јесте симбол, односно пут ка катарзи и оздрављењу једног друштва, као и пут ка нормализацији односа и обнављања пријатељства између земаља и народа у региону.

Нови Сад, 23. јул 2009. године