Читај ми

ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ВОЖДУ ГЕНЕРАЛУ ЂОРЂУ СТРАТИМИРОВИЋУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је свечаном откривању споменика вожду Ђорђу Стратимировићу, у Сремским Карловцима, у порти цркве Светих Апостола Петра и Павла. Генерал Стратимировић је рођен у Новом Саду давне 1822. године, а био је истакнути војни командант српских добровољаца у Угарској и први председник Главног одбора народа српског (1848/1849). Стратимировић је умро у Бечу где је и сахрањен, а прошле године је, после 113 година, испуњена његова жеља да почива у отаџбини, тако да су у Сремским Карловцима у септембру 2021. године, уз високе војне и црквене почасти, похрањени генералови посмртни остаци, у порти карловачког манастира Ваведење Пресвете Богородице.

- Вожд Ђорђе Стратимировић је за живота био сведок и учесник бројних значајних историјских догађаја, међутим над његовом личношћу се надвио хладни загрљај заборава. Ипак, вољом народа  2012. године, Србија се пробудила, а при томе не мислим само на бројне изграђене фабрике, школе, вртиће, пруге и путеве, већ на то да се наша земља вратила себи самој, после дугог и замало погубног југословенског сна. Данас се Србија не стиди своје историје, разуме садашњост и бори се за бољу будућност и може да каже и ко су наши хероји, и ко су наши просветитељи. Таква Србија има снаге и храбрости, а ту првенствено мислим на посвећене и вредне људе, који су преданим залагањем и радом успели да после више од века, вожд Стратимировић поново буде дочекан у Војводини, и да му се укаже част подизањем овог споменика. Нека нас овај споменик подсећа и опомиње на то шта значи бити слободан и на то колику смо цену платили и колико је људских живота узидано у темеље наше отаџбине, али и наше будућности - рекао је Милош Вучевић.

Присутнима су се током свечаности, уз учешће Хора “Стара Србија”, обратили и потпредседник Народне скупштине Републике Србије Стефан Кркобабић, проф. др Ђорђе И. Стратимировић, академик Дарко Танасковић, а споменик су освештали Његово Преосвештенство епископ сремски Василије и Његово Преосвештенство епископ осјечко-пољски и барањски Херувим.

О свом чукундеди говорио је Ђорђе Стратимировић, истакавши да је он био један од оснивача Српске Војводине, који је храбро са својих 26 година стао на чело Срба и заједно са ратницима добровољцима исцртао крвљу и сабљом границе Српског Војводства. Он је нагласио да је задовољан што пламен сећања тиња и даље, и на томе захвалио људима из Центра за развој Шајкашке који се залажу за очување сећања на вожда, на челу са Александром Ђурђевим.

Присутни су похвалили споменик, рад вајара Дејана Здравковића, а Стефан Кркобабић је за вожда рекао да је он био великан српске историје, врxовни командант Српске Војводине и први председник Народног одбора српског који је током судбоносне 1848. године дао немерљив допринос одбрани и очувању српског народа,  његовог иметка, цркава и манастира северно од Саве и Дунава. Академик Танасковић је подсетио на то да изградња споменика прати човека од давних времена кад је постао свестан пролазности свега људског, те да је одувек тежио да подизањем споменика победи пролазност живота.

-Зато данас подизање споменика српским великанима, симболизује чин националне колективне самосвести, јер сама идеја да се коначно испуни жеља вожда Стратимировића и да се он положи поново у недра завичаја, заслужује велику пажњу и знак је сазревања потребе за неговањем српског бића кроз историју – закључио је академик Дарко Танасковић.

Нови Сад, 30. јун 2022. године