Читај ми

ОТКРИВАЊЕМ СПОМЕН-ПЛОЧЕ ПОЧЕЛО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ВЕЛИКОГ ЈУБИЛЕЈА ФК „ВОЈВОДИНА“

Откривањем спомен-плоче у Темеринској улици број 12, на месту где је пре 100 година у штрикерској радњи Саве Шијакова основан ФК „Војводина“, почела је манифестација којом се обележава велики јубилеј. Спомен-плочу је открила унука Саве Шијакова, заједно са чланом прве шампионске генерације „Војводине“ Радивојем Радосавом, а свечаности су поред бројних пријатеља клуба, навијача и малишана из школе фудбала, присуствовали и члан Градског већа за спорт и омладину Предраг Свилар,  помоћник градоначелника Новог Сада Вања Вученовић и шеф Кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић.

- Оснивање ФК „Војводина“ је израз слободарског духа српског народа и Новосађана тог времена и зато његов значај превазилази спорт. „Војводина“ је важна друштвена и историјска институција нашег града и представља симбол, не само Новог Сада и Војводине, већ и целе Србије - изјавио је Предраг Свилар честитајући јубилеј и пожелео играчима да на стогодишњицу клуба освоје и први национални куп.

У оквиру манифестације обелажавања 100 годишњице ФК „Војводина“ биће одржан велики концерт, меморијални турнир "Стеван Нештички", међународни дечији фудбалски фестивал, изложба слика и други пригодни програми. Централни догађај биће утакмица између „Војводине“ и „Славије“ из Прага, која ће бити одржана 20. маја, на стадиону „Карађорђе“.

Фудбалски клуб „Војводина“ основали су ученици Велике православне српске гимназије и угледни Новосађани тога времена 6. марта 1914. године. После рата, из Прага је донесен комплет дресова ФК „Славије“, који су остали заштитни знак „Војводине“ до данашњих дана. Године 1924. гради се стадион Карађорђе, где овај клуб игра већ пуних 90 година. Уз ФК „Црвена звезда“, ФК „Војводина“ је једини српски клуб који је освојио европски трофеј - Средњеевропски куп 1977. године, а освојио је и две тутуле првака СФРЈ, 1966. и 1989. године.

Нови Сад, 6. март 2014. године