Читај ми

ОКРУЖНОМ ЗАТВОРУ У НОВОМ САДУ УРУЧЕН ДЕФИБРИЛАТОР

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват посетио је Окружни затвор у Новом Саду где је, у име Хуманитарне организације „Прохуман“, уручио управнику Окружног затвора Зорану Јовановићу стабилни дефибрилатор и санитетски материјал.

- Веома нас је обрадовала иницијатива др Мирјане Андрејевић Кри из Хуманитарне организације „Прохуман“ да један дефибрилатор буде поклоњен здравственој организацији у Новом Саду. Будући да Служба за здравствену заштиту Окружног затвора у Новом Саду нема такав апарат и нема могућност да га набави, одлучили смо да дефибрилатор припадне њима и сигуран сам да ће тиме рад лекара ове службе бити олакшан - изјавио је проф. др Золтан Хорват и изразио задовољство што се наставља добра сарадња између Града Новог Сада и Службе за здравствену заштиту Окружног затвора, започета прошле године донирањем опреме за хируршку ординацију.

Управник Окружног затвора Зоран Јовановић се захвалио Граду и Хуманитарној организацији „Прохуман“ на донацији и нагласио да ће тиме здравствена заштита лица лишених слободе у Окружном затвору у Новом Саду бити подигнута на виши ниво.

Служба за здравствену заштиту Окружног затвора у Новом Саду пружа услуге лицима лишеним слободе на примарном нивоу и обезбеђује целодневну негу лекара опште праксе, интернисте и стоматолога. Поред тога, осуђеним и притвореним лицима су на располагању и услуге консултаната лекара из Клиничког центра Војводина и Дома здравља Нови Сад. Начелник Службе за здравствену заштиту Драган Милков објаснио је да поседовање дефибрилатора има велики значај за лекаре који ће се осећати много сигурније, знајући да могу ефикасно да пруже прву помоћ.

-Поседовање овог апарата пуно значи нашим лекарима и медицинском особљу, јер уколико дође до изненадног срчаног застоја не морамо да чекамо Хитну помоћ, већ можемо да кренемо са адекватним збрињавањем - истакао је др Милков

Донирању хуманитарне помоћи посредовала је уредница Часописа за здравље и екологију Еко-мед плус др Божана Переги. Она  је изразила велику захвалност председници Друштва српских лекара и стоматолога Немачке и Хуманитарке организације „Прохуман“ др Мирјани Андрејевић Кри која већ 10 година прикупља помоћ за здравствене установе и организације у Србији.

Нови Сад, 11. март 2015. године