Читај ми

ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА СА ПОДРУЧЈА ХРВАТСКЕ И СРБИЈЕ

Члан Градског већа за комуналне делатности доц. др Никола Ћировић присуствоваo je манифестацији и округлом столу у организацији Отворене медијске групације у оквиру пројекта „Minority 3D - Diversity, Dialogue, Development“ уз подршку ИПА Програма Европске уније за Хрватску. Циљ пројекта је подстицање младих на активно разумевање потреба припадника мањинских заједница и повећање свести и толеранције које воде ка бољим међусобним односима.

Завршна манифестација пројекта који траје 18 месеци одржана је на Салашу 137 надомак Новог Сада. Уз дружење на Салашу организован је округли сто на тему националних мањина са подручја Хрватске и Србије а уз доц. др Николу Ћировића учесници округлог стола били су и представници националних мањина које живе у Хрватској.

- Велика ми је част што могу да вас поздравим у име градоначелника Новог Сада и у своје лично име, и што сте изабарали наш град за завршну манифестацију овог пројекта. Опште је познато да је Војводина мултинационална, мултиетничка, мултикултурална и мултиконфесионална и да у њој има преко 26 мањинских заједница. Ми овде живимо у изузетно доброј кохезији у прожимању културе и различитости што показује исто таква традиција. Постигли смо завидан ниво суживота што је свакако најважније – рекао је при отварању округлог стола доц. др Никола Ћировић и пожелео свим гостима да понесу лепе успомене из Новог Сада.

Након завршетка округлог стола представљени су документарни филмови средњошколаца с подручја Осјечко-барањске жупаније снимљени у склопу пројекта „Minority 3D“а говоре о животу припадника појединих националних мањина у тој средини.

Чланица УО Отворене медијске групације Анита Јука истакла је да јој је изузетно драго што су баш у Новом Саду, у Војводини, завршили један успешан пројекат, јер је свима познато да је Војводина пример добре праксе где људи веома лепо живе и где постоји велики број националних мањина.

Догађају су присуствовали прoфeсoри и учeници сa пoдручja Oсjeчкo-бaрaњскe жупaниje који су учесници прojeктa, прeдстaвници нaциoнaлних мaњинa и мeдиja са подручја Хрватске и Србије.

Нови Сад, 20. септембар 2013. године