Читај ми

ОДРЖАНЕ ПРИРЕДБА И ИЗЛОЖБА РАДОВА СА КОНКУРСА "ШТА ТРЕБА ДА ЈЕДЕМО, КАКО И ЗАШТО" И НАГРАЂЕНИ НАЈБОЉИ АУТОРИ

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват присуствоваo je свечаној приредби коју у оквиру здравствено-промотивне кампање "Октобар, месец правилне исхране" организују Институт за јавно здравље Војводине и Управа за здравство Града Новог Сада.

Том приликом у Свечаној сали Градске куће били су изложени цртежи који су пристигли на конкурс "Шта треба да једемо, како и зашто", а ауторима најуспешнијих ликовних и литерарних радова додељене су награде.

- Ово је један од најлепших догађаја у Градској кући. Акцију "Октобар, месец правилне исхране" подржава градоначелник Милош Вучевић, а финансира Градска управа за здравство. Акција је од изузетне важности и за наш град и за нашу државу, јер је проблем са неправилном исхраном све тежи. Деца се хране по ресторанима брзе хране, а то не задовољава њихове потребе. Зато је октобар посвећен томе да деца уче о правилној исхрани, колико им је оброка потребно и шта све они треба да садрже. С обзиром на то да од исхране зависи здравље, можемо слободно рећи да је акција од великог значаја за будућност наше земље – истакао је проф. др Золтан Хорват. 

Национална здравствено-промотивна кампања "Октобар, месец правилне исхране"  реализује се на територији Републике Србије од 2001. године, са циљем информисања најшире популације, а посебно деце и младих, као и стицања знања у вези са здрављем и правилним навикама у исхрани.

Током октобра у оквиру акције у Новом Саду припремљена су штампана здравствено-васпитна средства: едукативни плакат намењен деци “Вода за здравље”, који на једноставан и сликовит начин помаже деци да науче о значају довољног уноса течности, првенствено воде, за нормалан раст, развој и функционисање организма, као и вежбанка “Моја бојанка о исхрани” која кроз игру и решавање једноставних задатака омогућава активно учење на тему правилне исхране.

Сваке године се организује и едукација просветних радника и стручних сарадника из новосадских основних школа и Предшколске установе “Радосно детињство” Нови Сад. Овога пута тема је била “Унос течности и здравље”. У сарадњи са студентима и наставницима Департмана за географију, туризам и хотелијерство Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду организоване су две демонстрације припреме оброка по принципима правилне исхране, у једној основној школи и једном новосадском вртићу.

Нови Сад, 6. новембар 2013. године