Читај ми

ОДРЖАНА ТРИБИНА О ОБНОВИ И РАЗВОЈУ ПЕТРОВАРАДИНСКЕ ТВРЂАВЕ

Са циљем да се започне неопходни истраживачки процес и анализа потреба за адекватну обнову, али и развој Петроварадинске тврђаве у Градској кући организована је трибина под називом „Петроварадинска тврђава као развојни потенцијал Новог Сада - ревитализација и проблеми у пракси“. У име Града Новог Сада, присутнима се обратио члан Градског већа за културу Вања Вученовић који је истакао да организацијом оваквих догађаја и учешћем у оснивању Фондације за обнову и развој Тврђаве актуелна градска власт показује спремност да се суочи са питањем обнове културно-историјских споменика.

- Ревитализација Петроварадинске тврђаве је изузетно важан, дугорочан и  скуп процес који изискује перманентна улагања, али и ангажовање шире друштвене заједнице. Ми желимо да ујединимо све релевантне институције, организације и стучњаке у решавању овог питања. Потребно је да укажемо на проблеме, а затим установимо јединствену стратегију обнове Тврђаве, како би тај симбол Новог Сада коначно засијао пуним сјајем – изјавио је Вања Вученовић.

Трибину су организовали Центар за ревитализацију културно историјског наслеђа - ЦЕРКИН и Фондација за обнову и развој Тврђаве – ФОРТ са идејом да се уз размену информација и искустава најразличитијих актера, везаних за Петроварадинску тврђаву, започне неопходни истраживачки процес и анализа потреба за адекватну обнову, али и развој овог културно-историјског споменика. На скупу су говорили архитекта Завода за заштиту споменика културе Слободанка Бабић, историчар Музеја Града Новог Сада Синиша Јокић, мајор 1. Бригаде копнене војске Милан Бурмуџија, помоћник директора Туристичке организације Новог Сада Радован Јокић, архитекта ЈКП „Урбанизам“ мр Дарко Полић, директор Центра за ревитализацију културно историјског наслеђа Милан Криловић и Немања Миленковић испред EXIT фондације.

Према речима Немање Миленковића, Фондација за обнову и развој Тврђаве – ФОРТ има за циљ да кроз сарадњу са експертима и надлежним стручним институцијама брендира Петроварадинску тврђаву у једну од најатрактивнијих регионалних туристичких културних дестинација.

- На основу европских, регионалних и националних искуства у ревитализацији и брендирању градова утврђења, Алтене у Немачкој, Бања Луке у Републици Српској и домаћег Голупца, покренута је акција анализе могућих модела пројектног финансирања, како би обезбедили неопходна средства за касније конкретно делање- објаснио је Миленковић и додао- А данашња трибина је одлична прилика да и на локалном нивоу сазнамо који су то проблеми и могућности у ревитализацији, као и бољој искоришћености и промоцији Петроварадинске тврђаве како би она постала значајна културно-историјско-туристичка дестинација у региону, зашто не, и у Европи.

Нови Сад, 24. септембар 2014. године