Читај ми

ОДРЖАНА ТРИБИНА „НОВИ САД 1748-2018 – ОД ПЕТРОВАРАДИНСКОГ ШАНЦА ДО ЕВРОПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ КУЛТУРЕ“

Трибина „Нови Сад 1748-2018 – Од Петроварадинског Шанца до Европске престонице културе“ одржана је у Историјском архиву Новог Сада у организацији Центра за друштвену стабилност. Намера организатора је да грађанима Новог Сада, као и широј јавности у земљи понуде одговоре на увек актуелна питања која се односе на карактер историјских, политичких, културолошких и социолошких околности које су условиле идентитетски, духовни и урбанистички развој градског насеља из оквира пољског утврђења, као дефанзивног борбеног средства намењеног одбрани Петроварадинске тврђаве, у својеврсни синкретички симбол преплитања богатих вишенационалних традиција новосадског грађанства и раскошног српског и европског наслеђа ових простора. Циљ трибине је и посебан осврт на чињеницу да је поменути симбол оплемењен и престижним титулама Омладинске и Европске престонице културе за 2019. и 2021. годину.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, као један од говорника на трибини, нагласио је да Нови Сад успева, током нешто мање од три века, да спаја на први поглед неспојиво. Како је рекао, Нови Сад представља мултинационалну, мултиконфенсионалну и мултикултуралну средину која, као Српска Атина, негује снажан национални идентитет, и комбинација тих вредности даје квалитет Новом Саду.

- Не треба да конзервирамо ствари у Новом Саду. Треба да анализирамо све падове и успоне током трајања како бисмо добили бољу сигнализацију у ком правцу треба да се развијамо, и да ускладимо очување традиције са захтевима новог времена. Први оци Града, који су га водили у тешким временима, имали су храброст за промене и зато данас Нови Сад има све што има. Не смемо зазирати од нових улица и објеката, јер напредак зависи од нас Новосађана. Морамо себе реално сагледати у националном, регионалном и европском оквиру, јер ћемо тако постићи још боље резултате. Титуле које смо освојили подстакле су нас да више верујемо у себе, јер смо се последњих година одвикли од тога да будемо победници – истакао је градоначелник Вучевић.

Директор Завода за заштиту споменика културе Новог Сада Синиша Јокић оценио је да су овакве трибине модел комуникације између струке, власти и грађана у којој се изражава значај капиталних догађаја за Нови Сад. Он је нагласио да је важно сагледати шта је Нови Сад прошао да би постао слободан краљевски град у смислу политичке, друштвене, духовне и економске самосталности, посебно због тога што су децентрализација и јачанње локалне самоуправе процеси за које се данас залаже Европа.

Историчар Срђан Граовац у име организатора Трибине рекао је да је 2018. година великих јубилеја односно да се навршава 270 година од како је Нови Сад стекао статус слободног града, 170 година од када је проглашена Српска Војводина и 100 година од проглашења присаједињења Војводине Краљевини Србији. Како је оценио, Трибина је добра прилика да се осим историјског контекста, сагледају актуелни изазови и перспективе Новог Сада.

Присутнима се обратио и директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић, а у уметничком делу програма наступио је Миодраг Миша Близанац са хором.

Нови Сад, 29. јануар 2018. године