Читај ми

ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКAДЕМИЈА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ У КАЋУ

Светосавска академија поводом једног од најважнијих датума за школство у Србији одржана је и у ОШ ''Ђура Јакшић'' у Каћу, а ове године за кума школске славе проглашен је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

За културно-забавни живот школе задужена је Комисија за културну и јавну делатност, која сваке године организује неколико лепих приредби, а једна од најраскошнијих је за Дан Светог Саве, и већ годинама уназад школа добија свог кума којег проглашава на свечаној академији поводом школске славе. Градоначелник Милош Вучевић захвалио се на гостопримству и ласкавој титули.

- О Светом Сави написани су многи текстови и одржане бројне беседе, написана му је и прелепа химна. Прошло је толико векова од његовог рођења, а питање је да ли га се сећамо 27. јануара само реда ради или ''пут светосавља'' носимо у себи. Житије Светог Симеона сматра се за први српски роман, a са својим оцем и браћом Немањићима Свети Сава је основао цркву и државу онаквом каквом је ми знамо. Свети Сава је радио на просвећивању које није само знање већ поштовање истине и пут ка бољем животу. Спајајући родoљубље и љубав према човеку, Исток и Запад, аутокефалност и универзалност, желео је да створи хармонију. Не смемо раздвајати оно што је Свети Сава спојио, јер то је једини могући пут нациналног опстанка – нагласио је градоначелник Милош Вучевић и честитао школску славу ученицима, наставницима и родитељима у ОШ  ''Ђура Јакшић'' у Каћу.

Градоначелник Милош Вучевић, овогодишњи кум славе каћке основне школе, обрадовао је присутне на Светосавској академији вешћу да је пројекат за старо здањe те школе завршен и да ове године почиње да се ради на томе. 

Нови Сад, 27. јануар 2017. године