Читај ми

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ УСВАЈАЊА СТРАТЕГИЈЕ ПРИСТУПАЧНОСТИ ГРАДА НОВОГ САДА

Чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци проф. др Сања Стојановић и координатор Тима за приступачност Миодраг Почуч учествовали су на конференцији за новинаре поводом усвајања Стратегије присупачности Града Новог Сада 2012-2018. и изради акционог плана приступачности за наредне две године. Том приликом је приказан филм аутора, мултимедијалног уметника из Новог Сада Зорана Таировића.

- „Пет пута пет“ је филм Зорана Таировића, урађен у оквиру пројекта социјалне заштите и састоји се из пет различитих области којима се бави социјална заштита Града Новог Сада. Филм који је приказан говори о архитектонским баријерама са којима се сусрећу особе које користе колица. Управо то указује на неопходност доношења Стратегије приступачности Града Новог Сада која је усвојена на седници Скупштине Града 30. марта ове године. Усвајање стратегије не значи моменталну акцију на свим пољима - у питању је систематски рад, планирање и заједничка друштвена одговорност и сва системска и планирана решења су добродошла у изради акционог плана приступачности - рекла је том приликом проф. др Сања Стојановић и додала да је неопходно планирати средства за ову намену за предстојећу годину.

Према речима координотора тима за приступачност Миодрага Почуча неопходно је одредити приоритете, а након тога приступити изради плана и уклањању баријера.

- Обезбеђивање приступачности је процес за који треба времена, средстава и посвећености. Искуства европских градова су показала да се само дуготрајним и преданим радом могу постићи прави резултати, а Нови Сад је свакако показао да не заостаје за добром праксом. – рекао је Почуч.

Апеловано је на све грађане да своје сугестије и предлоге за уклањање свих могућих баријера доставе Тиму за приступачност на мејл адресу pristupacnost.ns@gmail.com како би се могло приступити стварању приступачног окружења за све као једног од основних циљева Тима за приступачност.

Нови Сад, 27. април 2012. године