Читај ми

ОДРЖАНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА САНУ У НОВОМ САДУ

Градoначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са чланом Градског већа Вањом Вученовићем присуствовао годишњој Скупштини Српске академије наука и уметности која је одржана у огранку САНУ у Новом Саду. Скупштини су поред бројних угледних академика и председника огранка САНУ у Новом Саду проф. др Стевана Пилиповића, присуствовали и председник Српске академије наука и уметности проф. др Владимир Костић, председник Матице српске проф. др Драган Станић и ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Душан Николић.

- Част ми је што имам прилику да учествујем у редовној годишњој Скупштини огранка САНУ која се ове године одржава у Новом Саду и то у присуству тако еминентних гостију, као што су председник САНУ, председник Матице српске и ректор новосадског универзитета.  Овде смо да заједнички упутимо поруку о уједињеном деловању свих институција које су од значаја за научни и културни живот и развој града. То је политика коју желимо да прокламујемо у Новом Саду и веома ценим што ме је огранак САНУ у Новом Саду позвао да будем овде данас, јер је велика привилегија за мене наћи се у друштву истакнутих интелектуалаца, мудрих глава и чути њихова размишљања о свим актуелним темама у друштву - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Председник Српске академије наука и уметности проф. др Владимир Костић рекао је да је САНУ била једна од првих институција која је подржала кандидатуру Града Новог Сада за Европску престоницу културе.

- Овде смо да разговарамо о томе шта ћемо конкретно радити у 2016. години, години у којој САНУ обележава 175 година свог постојања, што на балканским просторима није мало – рекао је проф. др Владимир Костић.

Председник Матице српске проф. др Драган Станић рекао је да је велико задовољство доћи на Скупштину САНУ, јер су евидентне чврсте везе те институције и Матице српске.

- То су не само персоналне везе, будући да су многи чланови Академије и чланови Матице српске, већ и радне, јер постоје пројекти на којима сарађујемо. Заједнички улажемо напоре да дигнитет највеће креативности у области науке и уметности буде обезбеђен у нашем друштву онако како бисмо то сви желели – рекао је проф. др Драган Станић.

Ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Душан Николић рекао је да постоје три институције које дају посебну димензију Новом Саду, а то су Матица српска, огранак САНУ у Новом Саду и Универзитет.
- Велики број чланова САНУ је своју каријеру започео управо на Универзитету у Новом Саду, а они сад успешно сарађују са својим матичним институцијама. Данашњи дан није само свечарски, већ и радни, јер ћемо се договорити о конкретним активностима које ће унапредити сарадњу и рад наших институција – рекао је проф. др Душан Николић.

Домаћин скупа, академик проф. др Стеван Пилиповић истакао је да је година у којој САНУ обележава 175 година од оснивања, право време да се покаже још виши ниво којем се стреми, а да је за остварење тог циља, сарадња са институцијама од великог значаја. Он се посебно захвалио градоначелнику који је исказао спремност да помогне одржавању старе зграде новосадског огранка САНУ која је културни споменик града и истакао да су сви присутни на Скупштини на истом задатку, а то је афирмација науке и уметности. 

Српска академија наука и уметности (САНУ) ове године обележава 175 година континуитета рада (1841-2016) и тим поводом ће имати бројне међународне и домаће активности одржавањем низа трибина и других скупова.

Нови Сад, 31. март 2016. године