Читај ми

ОДРЖАНА ЕДУКАТИВНА ТРИБИНА ПОВОДОМ НЕДЕЉЕ БЕЗБЕДНОСТИ МЛАДИХ

У оквиру обележавања недеље безбедности младих у Новом Саду, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је презентацијама едукативног карактера које су ученицима новосадских школа представили бројни стручњаци, свако из свог сегмента деловања. Члановима Ученичког парламента више новосадских школа, поред градоначелника, обратили су се и људи из државних органа, као и из невладиних организација који се баве питањима безбедности.

- Задовољство ми је што имам прилику да са представницима ученичких парламената новосадских школа, у директној комуникацији, дискутујем о питању безбедности младих у граду. Веома је важно за све нас да чујемо њихов глас и да из њихове перспективе сагледамо аспекте у којима бисмо могли унапредити општу безбедност. Наш задатак је да на томе радимо току целе године, а не само једног дана или једне недеље. Захваљујем се представницима Полицијске управе, Управе за ванредне ситуације и невладиним организацијама, на исцрпним подацима и корисним презентацијама, који ће заједно са Градом, служити у тимској борби за спречавање немилих догађаја. Млади Новосађани морају бити фактор који учествује у свему овоме, односно да никада више не буду жртве, већ искључиво фактор који је неизоставни део процеса успостављања опште безбедности – рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

У име Комисије за обележавање празника, доделу признања и међуградску сарадњу у земљи и иностранству обратио се њен члан Здравко Јелушић који је рекао да је Комисија била једногласна у ставу према иницијативи коју је поднело Удружење грађана „Истина-Тамарини закони“ да се у Новом Саду обележава Недеља безбедности младих, као и одборници у Скупштини града који су ту одлуку једногласно усвојили.

Свој рад везан за област безбедности младих представила су стручна лица Полицијске управе у Новом Саду, Управе за ванредне ситуације у Новом Саду, из Центра за превенцију девијантног понашања код младих „Таргет“ и Центра за промоцију безбедности саобраћаја. Након презентација, присутни ученици су постављали питања у вези са темом, указивали на проблеме и износили своје сугестије. Теме су биле обрађене у оквиру следећих предавања - „Безбедно детињство - развој безбедносне културе младих“, „Супротстављање експлоатацији младих-трговина људима“, „Неексплодирана убојна средства“, „Електронско насиље - насиље 21. века“, „Фактори и ризици који доводе до страдања младих у саобраћају“, а прилику да представе своје активности из ове области имали су представници Средње техничке школе „Павле Савић“, Саобраћајне школе „Пинки“ и ОШ „Иво Лола Рибар“.

Нови Сад, 2. април 2015. године