Читај ми

ОДРЖАНА ЈАВНА ТРИБИНА ПОСВЕЋЕНА СУЗБИЈАЊУ НАВИЈАЧКОГ НАСИЉА

Заменик градоначелника Новог Сада Борко Илић и председница Савета за јавни ред и мир Скупштине Града Новог Сада Бранка Бежанов присуствовали су јавној трибини где се расправљало о проблему навијачког насиља и сузбијању насиља на спортским манифестацијама. Трибина је део пројекта "Само је фер - плеј навијач дванаести играч" који реализује Полицијска управа у Новом Саду у сарадњи са Мисијом ОЕБС, Градом Новим Садом, ФК "Војводина" и Независним друштвом новинара Војводине.

- Нови Сад се нажалост често помиње у негативном контексту јер се насиље са стадиона прелило на улице и морамо бити свесни да је спорт најчешће изговор за спровођење криминалних активности. Град се посредством Савета за јавни ред и мир укључио у овај пројекат и спремни смо да учествујемо у решавању проблема, организујући јавне трибине и едукације у свим школама са територије Града Новог Сада - изјавио је Борко Илић.

Јавној трибини су поред представника Града и Полицијске управе присуствовали и представници Мисије ОЕБС у Србији, професор Филозофског факултета у Новом Саду Драган Коковић и секретар Фудбалског клуба „Војводина“ Александар Влашкалић, а позиву се нису одазвали навијачи Фудбалског клуба "Војводина". Аутор пројекта Ђорђе Сокић је изразио жаљење што су навијачи већ у самом старту одбили предлог да учествују у пројекту и изјавио да је Полицијска управа препознала проблем насиља у спорту и на улицама, и покренула пројекат са намером да успостави партнерски однос са навијачким групама, свесни чињенице да нису сви навијачи хулигани. Проф. др Драган Коковић одржао је кратко предавање на тему "Хулиганизам, медији, спорт" у оквиру којег је указао на утицај медија на навијачко насиље и изнео стратегије за решавање овог проблема.  Према речима професора Коковића иако је хулиганство друштвени проблем који нема везе искључиво са фудбалом, организатори утакмица, који су врло често жртве хулигана не смеју одбацивати одговорност већ морају активно учествовати, пре свега превентивно у решавању овог проблема.

Нови Сад, 25. октобар 2012. године