Читај ми

ОДРЖАНА ЈАВНА АКЦИЈА КОНТРОЛЕ АУТО-СЕДИШТА ЗА ДЕЦУ

 

Члан Градског већа за саобраћај и путеве Немања Вукчевић присуствовао је јавној акцији бесплатног прегледа дечјих ауто-седишта коју организује Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима Града Новог Сада, Центар за промоцију безбедности саобраћаја и Удружење „Родитељ”.

Циљ акције је повећање безбедности најмлађих учесника у саобраћају, а намењена је свим родитељима који желе да провере да ли ауто-седиште које користе одговара узрасту детета, да ли је правилно постављено у возилу и да ли је дете правилно везано током вожње.

-Ово је трећа јавна акција у низу који Град Нови Сад подржава и бићемо одлучни да утичемо на свест и савест возача и свих учесника у саобраћају како би се ниво безбедности подигао на знатно виши ниво. Статистички подаци говоре да  већина родитеља не користе правилно седишта за децу, иако мисле да то раде на прави начин. Обуку за правилно кориштење седишта завршиће су и  медицинске  сестре превентивно-здравствене заштите Предшколске установе „Радосно детињство“које ће наставити да едукују родитеље о неопходности правилног кориштења седишта за децу- рекао је том приликом Немања Вукчевић.

У акцији прегледа ауто-седишта која је одржана у новембру прошле године, прегледано је више од 40 возила, а резултати акције показали су да се готово 92% седишта неисправно користи у саобраћају. Као највећи проблем, уочено је да седишта нису правилно причвршћена у аутомобилима, као и то да деца нису чврсто везана у њима.

Нови Сад, 15. март 2013. године