Читај ми

ОДРЖАН ШКОЛСКИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР ПОВОДОМ ПРОЈЕКТА ''ДО УСПЕХА, ЗАЈЕДНО''

Школски фудбалски турнир, који је окупио 150 деце из шест основних школа из Србије, отворен је у великој дворани СПЕНС-а, поводом почетка друге године реализације пројекта ''До успеха, заједно''. Циљ пројекта, који је инспирисан израелским пројектом ''The equalizer'' је превенција различитих облика ризичног понашања међу школском децом, попут вршњачког насиља, злоупотреба дрога и дискриминације, кроз спортске и едукативне активности.

Покренут је 2017. године у четири основне школе у Србији, у Крагујевцу, Нишу, Новом Саду и Врчину, а резултат је сарадње Мисије ОЕБС-а у Србији, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства здравља и Министарства омладине и спорта, уз финансијску подршку Владе Италије, Амбасаде Израела и компаније ''BIG CEE'' (Биг тржни центри Србија).

Отварању турнира у Новом Саду присуствовали су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, амбасадорка Израела у Србији Њ. Е. Алона Фишер-Kам, шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио, представник Амбасаде Италије Серђо Монти, државни секретар у Министарству здравља проф. др Вицко Ференц, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Весна Недељковић и генерални директор ''BIG CEE'' Роберт Јахав.

- Назив пројекта говори о његовој суштини, јер су заједничким ангажманом створени услови да ученици учествују на турниру, при чему није акценат на самом такмичењу, већ да уче једни о другима и прихватају различитости, да прихвате пораз као саставни део живота и финалне победе. Град ће увек подржати овакве акције и спремни смо да будемо добри домаћини, а ведро расположење деце говори о успешности овог пројекта – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Према речима министра Вање Удовичића, удруженом акцијом министарстава, амбасада, и приватног сектора промовишу се здрави стилови живота.

- На овај начин покушавамо да кроз спорт и дружење едукујемо децу о правим вредностима, да прихватају једни друге, да верују у себе, и схвате да су здравље, образовање и спорт најважнији за успешан живот – истакао је министар Вања Удовичић.

Пројекат ''До успеха, заједно'' у овој школској години биће реализован у четири школе које су од почетка учесници, али придружиће им се још две школе из Новог Пазара и Лесковца. Као и до сада, Амбасада Израела ученицима ће донирати дресове, а компанија ''BIG CEE'' патике.

 

Нови Сад, 25. октобар 2018. године