Читај ми

ОДРЖАН САСТАНАК РАДНЕ ГРУПЕ ЗА ЗАПАДНИ БАЛКАН КОМИТЕТА РЕГИОНА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је састанку Радне групе за Западни Балкан Комитета региона. Теме састанка биле су  ЕУ-Србија, преговори о приступању и њихов утицај на субнационални ниво власти, процес децентрализације у Србији, улога локалних и регионалних нивоа власти у унапређењу и поштовању људских права и заштити мањина.

- Локалне власти морају бити упознате са током преговарачког процеса, морају разумети правне тековине ЕУ како би са једне стране указале на реално стање сопствених капацитета, надлежности и ресурса, а са друге стране планирале стратешки свој развој. Координација и консултације са централним нивоом власти је од суштинског значаја у овом процесу. Локална самоуправа мора имати своју консултативну улогу и у планирању и програмирању средстава предприступних фондова ЕУ, јер је важно да се приоритети локалних самоуправа за финансирање узму у обзир - истакао је градоначелник Милош Вучевић и изразио уверење да ће сарадња са Комитетом региона помоћи локалним самоуправама да се благовремено припреме за обавезе и одговорности које их чекају, али и да искористе шансу да унапреде своје капацитете како би привукле што више финансијских средстава, инвестиција и пружили могућност грађанима да живе квалитетнијим животом.

- Овај састанак одржава се у веома значајном тренутку за Србију, и ми сматрамо да је Србија учинила много напора да се придружи Европској Унији. Као Комитет региона имамо саветодавну улогу у Европској Комисији и веома је важно да у процесу придруживања локалне власти одиграју своју важну улогу. За нас је децентрализација од изузетног значаја  јер локалне смоуправе морају дати своју реч у процесима одлучиувања - нагласила је председавајућа Радне групе за Западни Балкан Комитета региона Миа де Витс.

Говорници на састанку Радне групе били су и Шеф операција Делегације ЕУ у Србији Мартин Керн, председавајући Агенције за фламанско-европске односе Ван ден Бранде, заменик директорке Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Драгољуб Ацковић, председник Сталне конференције градова и општина - Србија и градоначелник Параћина Саша Пауновић, представник Покрајине Салцбург при Комитету региона Франц Шаусбергер, градоначелник Зрењанина Иван Бошњак и председник општине Кањижа Михаљ Њилаш.

Састанку су присуствовали представници општина и градова у Србији, Министарства за регионални развој и локалну самоуправу РС, као и других институција релевантних за теме састанка. 

Нови Сад, 26. јун 2013. године