Читај ми

ОДРЖАН ПРИЈЕМ ЗА УЧЕСНИКЕ ФЕСТИВАЛА ''БИСЕРНА ГРАНА''

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић примио је учеснике 9. фестивала ношње, накита и оглавља ''Бисерна грана'' који се одржава од 6. до 9. октобра у организацији КЦ ''Младост'' из Футога, а под покровитељством Града Новог Сада. Циљ фестивала је да презентује фолклорно богатство наше земље и земаља у региону, да акцентује значај очувања материјалног фолклорног наслеђа као битног обележја културног идентитета сваког народа.

- Изузетно је важно да сви народи негују своју традицију и обичаје, и све своје карактеристике које их издвајају и чине препознатљивима. Управо очувањем свог идентитета доприносимо лепоти различитости. На тако свеобухватном представљању ношње, накита и оглавља можемо захвалити једном од најстаријих културних центара, када говоримо о приградским насељима, односно Културном центру ''Младост'' из Футога. Бисерна грана је јединствен фестивал у нашој земљи, а за нас је од посебног значаја сада, у тренуцима пред финалну одлуку о Европској престоници културе  2021. године. Ми се надамо да ће ту титулу освојити управо Нови Сад познат по богатој културној баштини и мултикултуралности – истакао је Далибор Рожић.

Директор КЦ ''Младост'' Александра Рајак захвалила се Граду на подршци коју већ девет година пружа Фестивалу, али и другим програмима те установе. Према њеним речима Фестивал окупља и повезује  културно–уметнчка друштва, институције и појединце  из земље и региона око једне теме – народне ношње, а на досадашњим Фестивалима, ношње својих националних заједница је приказало око 120 културно–уметничких друштава.

- И ове године сво богатство и разноликост фолклорног наслеђа приказује 15 друштава из земље и региона – нагласила је Рајак и истакла да се очекује да ће Фестивал наредне године, када буде одржан десети по реду, бити и на мапи UNESCO.

У оквиру Фестивала одржане су две изложбе - изложба Бисерна грана на Тргу слободе и изложба Удружења ткаља Нови Сад, као и концерт АНИП КЦ ''Младост'' Футог са гостима – Даницом Крстић, певачком групом ''Билбил'' и Оркестром браће Мартић. Субота као главни дан фестивала предвиђена је за дефиле учесника центром Новог Сада, концерт и ревију ношњи свих учесника, у позоришту КЦ ''Младост'' у  Футогу. 

Нови Сад, 8. октобар 2016. године