Читај ми

ОДРЖАН ПРИЈЕМ УЧЕСНИКА ПРОЈЕКТА ''ОД ИДЕЈЕ ДО ЕВРОПЕ''

Члан Градског већа за привреду мр Горан Сечујски примио је учеснике семинара за развој пословних идеја намењених наставницима, омладинским радницима и осталима који се баве младим људима из целе Европе. Семинар се, у оквиру пројекта ''Од идеје до Европе'', одржава у Новом Саду од 1. до 6. јуна у организацији центра за проактивно пословање ''Бизниснова''.

- Ми ћемо учеснике пројекта упознати са мерама које се спроводе у Новом Саду када је реч о предузетништву, а та тема је за нас веома значајна јер је један од главних циљева и наше локлне самоуправе и републичке Владе запошљавање. Од 2013. године спроводимо низ мера, међу којима је и самозапошљавање, а према последњим информацијама, имамо преко 170 захтева на конкурсу који је недавно завршен, што је највише пријава до сада. То је једна од мера која је дала најбоље резултате. Поред финансијске подршке онима који желе да започну властити посао, Град пружа и услугу менторства како би добили основна предузетничка знања. Тренутно завршавамо Акциони план подршке предузетништву на територији Града Новог Сада, чије мере ће бити реализоване у другој половини 2016. године. Тај документ се заснива на Стратегији коју је донела Влада крајем прошле године и која је усмерена на подршку микро, малим и средњим предузећима. Уз све наведено Нови Сад је познат и као ИТ центар и верујем да ћемо помоћи младима да своје пословне идеје успешно остваре – истакао је мр Горан Сечујски.

Пројекат је подржан од стране Ерасмус плус програма Европске комисије, окупља 20 учесника који желе да започну своју пословну идеју, а долазе из Црне Горе, Словеније, Пољске, Грчке, Србије, Белгије, Албаније, Бугарске, Италије и Немачке.

- Идеја је да едукујемо наставнике и оне који раде са младима како би могли стечена знања да поделе са младима. Ово је први семинар, следећи је у августу у Солуну, а у новембру семинар ће бити одржан у Бриселу. Данас су учесници Пројекта посетили Пословни инкубатор и компанију ''Мануал'' како би се упознали са начинима за успешну реализацију предузетничких идеја. Желимо да их што боље припремимо за неопходне процесе и то уз подршку интернационалног тренерског тима. О овом пројекту биће снимљен и документарни филм који ће забележити све важне сегменте како би послужио у едукативне сврхе – изјавила је представница центра за проактивно пословање ''Бизниснова'' Милица Рашковић.

Пројекат ''Од идеје до Европе'' реализује се са циљем да мотивише, обучи и подржи предузетничке идеје наставника, пружајући им интернационално искуство и знање да успешно осмисле своју пословну идеју, тестирају је на тржишту и остваре је успешно у реалности.

Нови Сад, 3. јун 2016. године