Читај ми

ОДРЖАН ПОМЕН ЖРТВАМА ПОГРОМА У НОВОСАДСКОЈ РАЦИЈИ 1942. ГОДИНЕ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је обележавању 82. годишњице Погрома у Новосадској рацији на Кеју жртава рације код споменика „Породица“. Врховни рабин Србије Исак Асиел одржао је беседу и молитвени помен, а потом је у име Српске православне цркве молитвени помен и беседу одржао Његово преосвештенство Епископ бачки др Иринеј, традиционално, уз хор Саборне цркве „Свети Георгије“ и хор Јеврејске општине „Хашира“. Венце су положили представници Скупштине Града, Владе и Скупштине Војводине, aмбасаде Израела и Мађарске, као и представници Сремске Митровице, Шапца, Крагујевца, Ниша и Земуна, делегације Јеврејске општине Нови Сад, Савеза Јеврејских општина Србије, Јеврејских општина Србије, Матице ромске и потомци жртава Новосадске рације. Након полагања венаца на споменик „Породица“, венац je спуштен и у Дунав са брода Речне флотиле Војске Србије, у присуству потпредседника Владе Републике Србије и министра одбране Милоша Вучевића и градоначелника Милана Ђурића.

- Од почетка окупације, у априлу 1941. године, авет смрти немилосрдно је лутала улицама Новог Сада. Ипак, највећа провала зла десила се током три трагична јануарска дана 1942. године. Дана 21. јанура, застрашујућа тишина надвила се над нашим градом. Ову сабласну атмосферу повремено су прекидали топоти цокула окупаторских војника над залеђеним новосадским улицама, вика официра и пуцњава из ватреног оружја. Када је оружје утихнуло, уследили су бол, неверица и лелек који још увек одзвањају Српском Атином. Да ово није била акција против неких устаника, већ злочин над људским родом, сведочи податак да је готово половина утврђених жртава у Новом Саду билa женског пола. Данас знамо имена мучки убијених 418 жена, 79 девојчица и 102 старице. Проливена је невина крв, а циљ је био да се Нови Сад очисти од неподобних, и то физичким ликвидацијама, али и расељавањем и протеривањем. Под нашим ногама, под овом леденом водом лежи читав један град, наш темељ и наш корен, наш Шанац! Тај град биће жив док буде трајало сећање. Данас Нови Сад изгледа потпуно другачије него што је то хтела окупаторска чизма. Из таме се родила светлост, а  из смрти је настао живот. То је наш отпор и наш одговор на зло и мржњу. Нови Сад је остао град победе и љубави, град младих и културе. Град будућности! - рекао је градоначелник Милан Ђурић, нагласивши да је завршен поступак пројектовања будућег Меморијалног центра жртава Погрома у Бачкој, чија локација ће бити код Штранда.

Његово преосвештенство Епископ бачки Иринеј нагласио је да је сваки рат у људском роду трагедија, а да сећање никада неће ишчезнути из потомства и круга сродника жртава.

- Може се некако разумети праведни и одбрамбени рат, али злочин против једног човека или милиона људи је злочин. Први злочин у историји рода људског је братоубиство. Молимо се Богу и трудимо се да будемо што бољи људи и на тај начин допринећемо искорењивању исконског зла – рекао је епископ бачки Иринеј.

Врховни рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел рекао је да оно што се догађало за време нациста, може да се догоди и данас, јер је свет постао још вештији у варваризму и у скривању правих намера.

- Јевреји су преживели најсуровију од свих деградација људске расе током Другог светског рата. Ипак, успели су да се одрже. Знали су да ће једнога дана њихова вера бити преточена у историјску стварност – рекао је Исак Асиел додавши да је оснивањем државе Израел, Јеврејима пружена јасна потврда Божије заштите.

Чланице Кола српских сестара су послужиле присутне колачем и кољивом, а после тога је одржан и помен жртвама на новосадској плажи Штранд код спомен-плоче. У току овогодишње манифестације „Ледена тишина - сећање на жртве Новосадске рације“, између осталог, вечерас у 20.00 часова у СНП биће уприличена представа ученика и професора Гимназије Лаза Костић „Некрштени дани“, а сутрадан ће бити отворена документарна изложба у КЦНС „Када закон заћути“.

Нови Сад, 23. јануар 2024. године