Читај ми

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО ''ОМЛАДИНСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ ЕВРОПЕ И АФРИКЕ''

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је округлом столу ''Нови Сад и Асуан-Омладинске престонице Европе и Африке'' у оквиру којег је потписани оснивачки документи за успостављање европско-афричке омладинске сарадње, као и Мреже европских омладинских престоница. Наиме, на иницијативу три омладинске престонице - Новог Сада, Марибора и Клужа, након 11 година, у Новом Саду, актуелној омладинској престоници формално је основана Мрежа омладинских престоница Европе, а потписници су били званичници из претходних омладинских престоница. У Нови Сад су тим поводом дошли представници градова Браге (Португал), Клужа (Румунија), Марибора (Словенија), Солуна (Грчка) и Гање (Азербејџан).

- Велика је част што у Новом Саду, 11. граду који је носилац титуле Омладинска престоница Европе, можемо угостити представнике великих градовеа, бивших престоница младих и што смо сада и формално основали Мрежу омладинских престоница Европе. Такође, драго ми је што смо данас, потписали и документ којим ћемо убудуће иницирати ближу сарадњу европских омладинских престоница и афричких омладинских престоница, почевши од Новог Сада и Асуана. Нови Сад је као носилац титуле Омладинска престонице Европе 2019. добио шансу да својом енергијом младости покаже колико су наш град и наша држава ангажовани у поштовању спровођења политике младих. Ми смо један од универзитетских центара Републике Србије, епицентар омладинских догађаја и на европском нивоу препознати смо као идеално место за спортске и културне догађаје, музичке фестивале, али и као место за развој омладинског сектора који је лидер у Србији и региону. Пројект ОПЕНС 2019 је наш систем рада за будућност. Млади у Новом Саду уче како да правилно и темељно размишљају о будућности, а ми им омогућавамо институционалну подршку. Нови Сад има активну Канцеларију за младе, има Новосадски форум младих, али најважније, има омладину која учествује у свему. Зато ја као градоначелник имам једну од највећих привилегија, а то је да директно сарађујем са феноменалним младим људима, учећи од њих и сагледавајући развој града из перспективе коју млади виде – рекао је градоначелник Милош Вучевић и додао да ће 13. децембра уследити предаја кључева и титуле Омладинске престонице Европе Амјену из Француске.

Координатор ОПЕНС Вукашин Гроздановић је нагласио да ће од сада Мрежа Омладинских престоница Европе моћи заједнички да креира пројекте и аплицира пред међународним фондовима, као и да се формално представља. 

- Потписивање тог документа значи не само за регион, одакле је потекла иницијатива,  већ и за остале прошле и будуће омладинске престонице Европе – нагласио је Гроздановић.

Гувернер Асуана, египатског града који је Омладинска престоница Африке 2019, Ахмед Ибрах рекао је да та својеврсна креативна, али и формална размена између омладине из Европе и Африке, упућује на то да ће у будућности ти градови имати много заједничких активности на више поља.

У уводном делу догађаја, присутнима су се, осим градоначелника Вучевића и гувернера Асуана Ахмеда Ибрахима, обратили и Стефан Худолин у име Делегације Европске уније у Србији и амбасадор Египта у Србији Њ.Е. Амр Алгувејли који су изразили задовољство због остварене сарадње и пожелели још много плодотворних сусрета и размене искустава међу омладином два континента, као и између актуелних и некадашњих омладинских престоница Европе.

Нови Сад, 15. новембар 2019. године