Читај ми

ОДРЖАН НАЦИОНАЛНИ СКУП САМОЗАСТУПНИКА

Члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Тихомир Николић присуствовaо је Националном скупу самозаступника у оквиру пројекта „Самозаступници за основна права особа са инвалидитетом у Србији”. Скуп се одржава са циљем да окупи, подржи и ојача групе за самозаступање из осам градова Србије, као и да сензибилише учеснике о значају умрежавања самозаступничких група и повезивању на националном нивоу.

- Град Нови Сад ће увек подржавати пројекте чији је циљ оснаживање особа са инвалидитетом преко бројних програма унапређења социјалне заштите. Један од њих је свакако и самозаступање кроз програм „Мале кућне заједнице“ који континуиранио постоји од 2013. године. Овај скуп је одлично место за размену искустава и знања у овој области која ће свакако допринети још бољој и успешнијој реализацији заједничког програма за самозаступање- рекако је Тихомир Николић.

Асоцијација за промовисање инклузије Србије реализује пројекат у сарадњи са три  партнерске организације: Центром за оријентацију друштва из Београда, Удружењем за помоћ ментално недовољно развијеним особама из Ниша и Удругом за самозаступање из Загреба, а уз подршку Европске Уније.

Председник Асоцијације за промоцију инклузије Србије др Драгомир Лукић је нагласио да је у оквиру корпуса људских права једно од најважнијих лични допринос и лично присуство особа са инвалидитетом у свим фазама доношења било којих одлука, поготово оних који се тичу њих појединачно.

-Самозаступање је уствари модел изузетно раширен у Европи, и свакако да тај најконкретнији начин, показује прави и квалитетан однос према особама са инвалидитетом рекао је др Драгомир Лукић објашњавајући да такав концепт пропагира висок ниво партиципативности особа са инвалидитетом у одлукама које су важне за њихов живот. Он је нагласио да је крајњи циљ пројекта формирање националне самозаступничке асоцијације која ће бити правно лице где ће особе са инвалидитетом саме бранити своја права са пуним доприносом, како би их схватили, разумели и ставили у равноправнан положај.

Председница Европске платформе за самозаступање Сенада Халилчевић истакла је значај самозаступања код особа са интелектуалним тешкоћама, јер једино на тај начин, уз подршку шире друштвене заједнице могу олакшати и унапредити свој живот.

Нови Сад, 12. јун 2017. године