Читај ми

ОДРЖАН КОНЦЕРТ БЕЛОРУСКО-СРПСКОГ СИМФОНИЈСКОГ ОРКЕСТРА

Поводом 23. октобра, Дана ослобођења Новог Сада у Другом светском рату у Синагоги је одржан концерт белоруско-српског омладинског симфонијског оркестра под руководством диригената Вјачеслава Бортновског и Ђорђа Павловића. Покровитељи манифестације су амбасада Белорусије у Србији, Министарство културе и информисања и Влада АП Војводине.

Концерту су међу осталима присуствовали градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и амбасадор Белорусије у Републици Србији Њ. Е. Владимир Чушев. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић захвалио се амбасади на тако вредном дару поводом важног историјског датума за Нови Сад.

- Новом Саду је учињена велика част овим концертом уочи обележавања једног од најважнијих датума у историји града. Наступ младих белоруских и српских музичара симболизује јединство али и заједничку историју наших народа у којој је било и великих страдања, али и великих победа. Једна од њих била је и победа антифашистичких снага 23. октобра 1944. године. Град Нови Сад не заборавља своје хероје, учеснике Народно ослободилачке војске, али ни припаднике Црвене армије. Хвала великом пријатељу Новог Сада амбасадору Чушеву на организацији концерта. Данас певамо слободи – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Поздрављајући присутне амбасадор Чушев рекао је да у животу сваког народа постоје судбински датуми од којих почиње одбројавање нове историје, нагласивши да је концерт у Новом Саду посвећен свима онима који су жртвовали своје животе за слободу.

Поводом обележавања ослобођења Новог Сада, у суботу 22. октобра биће уприличена свечаност у организацији Министарства одбране којој ће присуствовати највише државно, покрајинско, градско и војно руководство. У недељу 23. октобра биће положени венци на спомен гробљу у Новом Саду и на споменику Новосадском партизанском одреду на Ченеју, а истог дана у оквиру свечаности у Градској кући биће уручене Октобарске награде, Новембарска повеља, као и признање почасном грађанину Новог Сада проф. др Жан-Пјеру Лоцу.

Нови Сад, 21. октобар 2016. године