Читај ми

ОДРЖАН ЕВРОПСКИ КВИЗ НОВЦА У ОШ „НИКОЛА ТЕСЛА“

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно jе са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем и генералним секретаром Удружења банака Србије Владимиром Васићем присуствоваo одржавању Европског квиза новца у Основној школи ,,Никола Тесла” у Новом Саду. Циљ квиза који се одиграва у 30 европских земаља је популаризација и подизање нивоа финансијске писмености младих, а организује га Удружење банака Србије у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Ученици који освоје прво и друго место на националном нивоу такмичиће се са вршњацима из Европе у европском финалу које ће бити одржано у Бриселу 7. маја 2019. године.

- Приметна је тенденција да се у наредним годинама у нашим школама ученици више усмеравају ка финансијском описмењавању. Циљ је да  се млади садржајније и боље припреме за оно што их чека у стварном животу. Овај квиз је одличан начин да се науче како да побеђују и  да се такмиче у свим сферама, јер их сутра у животу чека такмичење и за посао, и  у свим сегментима друштвеног живота. Ми сматрамо да имамо најбоље такмичаре и верујемо у њихове победничке способности. Све оно ново што буду научили и што ће сутра моћи да примене, јесте бољитак за све нас, како за локалну заједницу, тако и за целу државу. Ја сам сигуран да ће наши дечаци и девојчице бити итекако конкурентни у европским оквирима, везаним за квиз посвећен Европској недељи новца и да ће управо неки од новосадских ученика ићи у Брисел да донесу победу - рекао је градоначелник Вучевић.

Генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић је истакао да Удружење банака има бројне мисије, а да је једна од њих, свакако, финансијско описмењавање.

- Данас у Србији око 600 деце из 155 школа учествује у овом нашем пројекту, и мислимо да нема разлога да у Брселу не освојимо прво место – рекао је Васић и у име Удружења  се захвалио министру, градоначелнку и свима који су учествовали у акцији у ОШ „Никола Тесла“.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је нагласио да деца генерално воле такмичења и квизове, тако да је за њих ово учење кроз изазов, а истовремено круна једног рада ресорног министарства на веома значајној теми.

- Лако је било препознати информатику као значајну за образовање у будућности, али финансијска писменост и обука за предузетништво нису имали лак пут да нађу место у националном оквиру плана и програма образовања. Први корак је обука професора и наставника на тим пољима и она већ тече. Паралелно са том обуком, мењају се неки предмети, тако да је некадашње Техничко образовање, сада названо Техника са технологијом и предузетништво- рекао је Шарчевић.

Пројекат Европски квиз новца покренула је 2018. године Европска банкарска федерација (ЕБФ) у сарадњи са националним удружењима банака широм Европе. Министарство просвете, науке и технолошког развоја подржава овакве иницијативе, јер су оне у складу са агендом Министарства усмереном на развој и унапређење компетенција ученика које се развијају у школи, а које треба да одговоре потребама времена у којем деца одрастају и у којем ће живети.  Директор ОШ „Никола Тесла“ Игор Милићевић је рекао да се 77 ученика осмог разреда те школе пријавило за учешће, а да је са њима и десет ученика Основне школе „Васа Стајић“, који ће заједничким снагама покушати да остваре најбољи резултат у квизу, применом знања стечених кроз проучавање финансијске писмености.

Нови Сад, 27. март 2019. године