Читај ми

ОДРЖАН ЕДУКАТИВНИ СЕМИНАР „КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ У ЗДРАВСТВЕНОМ ВАСПИТАЊУ ДЕЦЕ УЗРАСТА 6 ДО 10 ГОДИНА“

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват отворио је едукативни семинар „Креативне радионице у здравственом васпитању деце узраста 6 до 10 година“ који организује Институт за јавно здравље Војводине, а намењен је васпитачима, учитељима, педагозима и психолозима из ПУ „Радосно детињство“ и основних школа са територије Града Новог Сада. Том приликом, у Заводу за здравствену заштиту студената, представљен је едукативни календар под називом „Здрави и срећни у 2016. години“ који је Институт припремио у оквиру пројекта „Едукативни календар за децу за 2016. годину“, а који суфинансира Градска управа за здравство Града Новог Сада.

- Едукативни календари су веома значајни, а то потврђује и чињеница да се већ 15 година у континуитету наставља њихово издавање. Читав низ тема везаних за здраве стилове живота промовишу се кроз овај календар, а на данашњем едукативном семинару ће се наставници, васпитачи, педагози и психолози обучавати за рад у креативним радионицама. Календари ће бити подељени ПУ „Радосно детињство“ и нижим разредима основних школа  а то ће знатно допринети подизању нивоа здравственог васпитања, а самим тим и здравља Новосађана - истакао је проф. др Золтан Хорват и додао да градоначелник Новог Сада Милош Вучевић пружа велику подршку овој и сличним акцијама које организује Институт за јавно здравље Војводине.

Представница Института за јавно здравље Војводине доц. др Снежана Укропина се захвалила Граду Новом Саду на сарадњи и подршци током протеклих 15 година и додала да је циљ ове акције да се код најмлађих категорија становништва спроведе превентивна процедура у којој ће се едуковати не само деца, већ и васпитачи и учитељи.

- Едукативни календар обрађује теме здравог стила живота као што су прање руку, хигијена тела, орално здравље, физичка активност, правилна исхрану, пријатне емоције, затим два система органа људског тела, као и најважније поступке који могу да очувају и унапрeде здравље. Едукативни календар прати и додатни материјал: упутство за рад са децом и примери креативних радионица за сваку од одабраних тема – рекла је том приликом доц. др Снежана Укропина.

По речима начелнице Градске управе за здравство мр сц. мед. Миле Уверић-Радовић едукативни календар ће бити дистрибуиран у ПУ „Радосно детињство“ и све основне школе на територији Града Новог Сада, као и у установе социјалне заштите и здравствене установе које се баве здравственом заштитом деце.

Нови Сад, 18. јануар 2016. године