Читај ми

ОЧУВАЊЕ ТАМБУРАШКЕ БАШТИНЕ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић присуствовао је конференцији за новинаре на којој је представљена иницијатива да фестивал „Тамбурица фест“, који се ове године одржава по пети пут у Дероњама, делом буде организован и у Новом Саду. Према најави идејног творца и председника Организационог одбора фестивала Јована Пејчића, национални тамбурашки састави ће традиционално наступати у Дероњама, док ће Светски тамбурашки фестивал бити одржан на Петроварадинској тврђави.

- Захваљујући симболу Војводине, музичком инструменту тамбури, на мапу града уцртавамо још један престижан фестивал који ће окупити људе жељне квалитетне музике из целог света. То је леп начин да се тамбурашка музика негује као нешто што нас спаја и истовремено показује нашу различитост, наше вредности и традицију по којој смо у Војводини препознатљиви. У сусрет иницијативи да се Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе, поред других фестивала по којима је град препознатљив, сада ћемо имати још једну културно-уметничку манифестацију на отвореном, под уметничким руководством Јована Адамова. Надам се да ће амбијент Петроварадинске тврђаве, на којој је свирао и легендарни Јаника Балаж са својим тамбурашима, допринети да љубитељи тамбурице у потуности уживају у овом фестивалу – рекао је градоначелник Новог Сада Игор Павличић.

Идејни творац фестивала Јован Пејчић рекао је да му је драго што је Град препознао и подржао иницијативу да својеврсни културни гигант „Тамбурица фест“, који по својој концепцији уједињује све уметности, делом буде одржан и у Новом Саду.

- Све Вас позивам да се у јуну традиционално окупимо у Дероњама где ће наступати наши еминентни национални тамбурашки састави, а најављујем и велики повратак тамбураша на Тврђаву, и то у светском стилу. Настављамо заједничким снагама да афирмишемо нашу културну тамбурашку башину - рекао је Пејчић и најавио да ће фестивал бити одржан средином јуна ове године.


Нови Сад, 15. март 2012. године