Читај ми

ОБЕЛЕЖЕНО СТО ГОДИНА НОВОСАДСКОГ САЈМА

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је Свечаној академији којом је обележен век постојања и рада Новосадског сајма. Kрајем августа далеке 1923. одржана је Прва новосадска изложба, која је означила почетак сајамских приредби у Новом Саду и уписана је као година настанка Новосадског сајма.

- Нови Сад данас обележава читав век традиције сајамских приредби, али уједно и започиње нови век развоја једне од најперспективнијих грана привреде у нашем граду. Уз све унутардржавне промене, индустријске епохе и глобалне историјске догађаје, Сајам се задржао у граду у ком је и поникао, и постао његов нераскидиви део. И даље се, сада већ читав један век, одржава у Новом Саду, на велико задовољство и понос свих Новосађана. А ми најбоље знамо колико нам он значи. Новосадски сајам има немерљиву улогу за привреду наше државе и Града чији је својеврсни амбасадор, јер по свету проноси његово име. Такође, знају то Новосађани, он у нама буди емоције и евоцира успомене на детињство, када смо са школом или родитељима традиционално долазили на сајмове. Он је већ сто година генератор иновација, пријатељстава, пословања - свет у малом. Честитам нашим домаћинима велики јубилеј-стогодишњицу постојања Новосадског сајма и желим им да наставе да уносе иновације и истрају на путу развоја у овим изазовним временима - рекао је градоначелник Милан Ђурић.

На свечаности у аули Мастер центра, поред градоначелника, поздравну реч упутио је и генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић који је истакао да је током века постојања ове најстарије сајамске куће у земљи, постигнут висок степен професионализма, препознатљивости и квалитета, а да, уз богату историју и традицију Новосадског сајма, то заједно осигурава успехе и у наредних 100 година.

У оквиру богатог програма, поред спектакуларног ватромета, емитован је филм “100 година Новосадског сајма”, одиграна представа “100 година Сајма” у извођењу глумаца Српског народног позоришта и приређен наступ симфонијског оркестра Зрењанинске филхармоније.

Нови Сад, 30. март 2023. године