Читај ми

ОБЕЛЕЖЕНА СЕДАМДЕСЕТОГОДИШЊИЦА НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ

Поводом обележавања седамдесетогодишњице Новосадске рације Градоначелник Новог Сада Игор Павличић примио је амбасадора Израела Јосефа Левија, а потом су градоначелник, амбасадор Израела, амбасадор Мађарске Оскар Никовиц и почасни грађанин Новог Сада др Ефраим Зуроф, заједно са представницима Града, АПВ Војводине и Јеврејске општине присуствовали помену жртвама Новосадске Рације на кеју код споменика Породица.

- Данас смо се окупили да одамо пошту невиним жртвама највеће трагедије у историји Новог Сада. Изузетно је важно да сећање на овај догађај послужи као опомена будућим генерацијама да се никада више овакви злочини не понове. Дошао сам да заједно са Новосађанкама и Новосађанима запалим свећу и положим цвеће и да са овог места у духу заједништва пошаљемо поруку мира и љубави – истакао је градоначелник Павличић.

Поводом седамдесетогодишњице Новосадске рације у Свечаној сали Градске куће др Ефраим Зуроф одржао је предавање током којег се осврнуо на случај Шандор Кепиро и нагласио да сви који су чинили злочине морају бити приведени лицу правде.

- Наша обавеза је да спречимо да неки људи скривају чињенице о злочинима који су се догодили и да се боримо против лажи – нагласио је др Зуроф.Он је такође похвалио гест градоначелника Новог Сада којим је обзбеђено да се годишњица Новосадске рације обележи јединствено.

Градоначелник Игор Павличић захвалио се др Ефраиму Зурофу што доприноси расветљавању злочина, борби за истину и њеној интернационализацији.

Трагични догађаји одиграли су се у Новом Саду 21., 22., и 23. јануара 1942. године. За време највеће катастрофе у историји нашег града страдало је више од 1300 невиних Јевреја, Рома, Срба и друго цивилно становништво.

Нови Сад, 23. јануар 2012. године