Читај ми

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ПУШТАЊА У САОБРАЋАЈ БРЗЕ ПРУГЕ БЕОГРАД-НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је обележавању годишњице пуштања у саобраћај брзе пруге Београд-Нови Сад на новосадској Главној железничкој станици. Том приликом, он је у друштву председника Скупштине АП Војводине Иштвана Пастора и председника Владе Војводине Игора Мировића, дочекао воз “Соко“ којим су из Београда дошли председница Владе Србије Ана Брнабић, министар грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић, амбасадорка НР Кине Чен Бо и председавајући компаније „China railway international co“ Ђу Гуођијанг који је навео да та компанија гарантује стабилност и безбедност железничког саобраћаја. Обраћајући се присутнима, градоначелник Ђурић је истакао да je дан када је „Соко“ кренуо прошле године, уписан црвеним словима у календар Новог Сада и Србије.

- Саобраћај је жила куцавица сваке државе и зато настављамо на свим нивоима – локалном, покрајинском и републичком, да ову важну област унапређујемо. Поносни смо што се од марта прошле године, до сада, на релацији Београд – Нови Сад превезло више од 3 милиона путника, а од тога 1,5 милион на крилима „Сокола“. То је доказ да је воз поново постао део нашег свакодневног живота. Све то захваљујући снажној држави, која се развија, улаже, гради и иде муњевито брзо напред. Уз мудру политику и снажно вођство Председника државе и Владе, Србија континуирано негује челично пријатељство са нашим пријатељима из НР Кине, као и са суседном Мађарском, а бенефите тога, кроз многобројне успешне пројекте попут овог, осете сви грађани-рекао је градоначелник Ђурић.

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да на данашњи дан није само отворена деоница Нови Сад – Београд, већ је он био прекретница у развоју Србије.

- Показали смо да смо довољно јаки да са нашим партнерима изградимо брзу пругу. Ово је слика нове, модерније и снажне Србије-рекла је Ана Брнабић.

Они су заједно разгледали паное на којима су представљена достигнућа у последњих годину дана на релацији Београд-Нови Сад, као и изложбу грађевинских достигнућа на релацији Нови Сад-Суботица, а потом су обишли и перон бр. 2 који је у изградњи и који ускоро треба да буде пуштен у промет. Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да се наставља заједничко деловање како би обећање да ће грађани до краја 2024. године брзим возом путовати до Суботице, било испуњено. Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор нагласио је да је брза пруга кроз Војводину велика развојна шанса и нови квалитет у животу грађана, док је амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо истакла да је та деоница симбол и добар пример одличне сарадње Србије и Кине.

Нови Сад, 19. март 2023. године