Читај ми

ОБЕЛЕЖЕНА 94. ГОДИШЊИЦА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ

Поводом обележавања 25. новембра Дана присаједињења Војводине Србији градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Скупштине града доц. др Синиша Севић заједно са представницима буњевачке националне мањине и Савеза потомака ратника Србије 1912-1920. положио је венце и цвеће на спомен плочу некадашњег хотела Гранд где је одржана Велика народна Скупштина.
     
- Радује ме чињеница и да је Скупштина АП Војводине јуче одржала свечану седницу, а посебно је битно да је први пут таквом догађају присуствовао председник Републике Србије. Надам се да ће непотребно створене тензије спласнути и да ће покрајинска администрација имати добру кореспонденцију са републичком владом – нагласио је том приликом градоначелник Милош Вучевић.

 Представници Града Новог Сада положили су венце и на гробове Светозара Милетића и Јаше Томића на Успенском гробљу, а на сцени ''Јован Ђорђевић'' Српског народног позоришта уприличена је Свечана академија којој су присуствовали представници локалне, покрајинске и републичке власти, као и важних установа и институција.

-    Љубав према отаџбини у свим временима и код свих народа је светиња, као и љубав према мајци. Данас, нажалост, има и оних који отаџбину схватају само као географски појам, но она је много више од тога – отаџбина су и сви они заслужници и браниоци који су се жртвовали да би је сачували. Народ који држи до себе њих не сме заборавити. Зато морамо наћи начине да сачувамо сећање на славне претке који су се борили за најсветије идеале слободе, од система образовања,  одговарајућим књигама и тв емисијама, до свечаних академија. Годишњица Велике народне скупштине је прилика да одамо заслужену почаст онима који су омогућили да се грађани Баната, Бачке и Барање присаједине Краљевини Србији и да се остваре  вековне жеље наших предакa –истакао је на Свечаној академији  градоначелник Милош Вучевић.

У оквиру културно уметничког прогарама Свечане акдамије учествовали су Мешовити хор и оркестар Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, диригент Јован Травица, глумци Гордана Ђурђевић Димић и Миодраг Петровић, по сценарију др Драга Његована и Хаџи Зорана Лазина.

Нови Сад, 25. новембар 2012. године