Читај ми

ОБЕЛЕЖEНА 77. ГОДИШЊИЦА НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ

У оквиру обележавања 77. годишњице Новосадске рације на Кеју жртава рације, на платоу код споменика ''Породица'', помен жртвама служили су његово преосвештенство епископ бачки господин др Иринеј Буловић и врховни рабин Србије господин Исак Асиел, а присутнима се обратио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

- Споменик ''Породица'', посвећен невиним жртвама Новосадске рације, којима се и овог јануара у тишини клањамо, није само спомен на језиво страдање наших суграђана пре 77 година, већ је опомена да људско увек мора да победи и превлада над мржњом, и да се фашистичко зло више никада и ни у једном облику не понови. Нови Сад је научио да живи са вечном тугом због преко 2000 невиних жртава, читавих породица које су нестале у леденој води Дунава. Тих јануарских дана 1942. године страдали су Срби, Јевреји, Роми, и то је било масовно убиство какво цивилизација не памти. Никада их нећемо заборавити и нећемо дозволити да више и једна страница историје нашег града буде обележена црним флором због нечије мржње. Обавезни смо и у најтежој ситуацији да поступамо као људи и нема интереса ни националног ни појединачног који би нам могао бити изговор да будемо нељуди - у ове речи Патријарха Павла стаје животна лекција за цело човечанство. Данас када цела младост Европе гледа у нас, поручујемо генерацијама које долазе да се увек уздижу изнад сваког зла и да не забораве своје корене. Поносан сам што у слози и заједништву из нашег Новог Сада, Омладинске престонице Европе шаљемо поруку да никада нећемо заборавити како је скупо плаћена слобода у којој живимо, и да нећемо никада престати да чувамо сећање на оне који су за ту слободу дали животе – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Цитирајући причу из Талмуда, врховни рабин Србије Исак Асиел, рекао је да је маса неутралних посматрача све што је потребно да би зло радило свој посао.

- Окупили смо се на овом новосадском школском часу да се подсетимо лекције коју никада не затварамо, јер живот увек истка ситуације у којима нас ставља пред испит да провери јесмо ли је добро савладали. Свет није позорница неутралних посматрача, већ активних учесника, и зато данас треба да се подсетимо да смо пред изазовима сваки дан – истакао је Исак Асиел.

Епископ бачки др Иринеј Буловић читао је одломке из књиге ''Крвава окупација Бачке'', аутора Тиме Димитријевића, сведока и хроничара трагичних догађаја, која је изашла у издању Матице српске, издавачке установе Епархије Бачке ''Беседа'' и Српског културног центра у Суботици. Како је оценио, то је збирка потресних сведочења и говори о до сада непознатим појединостима Новосадске рације.

Венце код споменика ''Породица'' положили су представници Града Новог Сада, Покрајинске владе, Скупштине АП Војводине, амбасада Израела и Мађарске, Јеврејске општине Нови Сад, Савеза јеврејских општина Србије, Матице ромске и представник потомака жртава Новосадске рације, а са брода Речне флотиле Војске Србије венац је спуштен у Дунав.

Помен жртвама Новосадске рације одржан је и код спомен-плоче на новосадској плажи Штранд.

Нови Сад, 23. јануар 2019. године