Читај ми

ОБЕЛЕЖЕНА 71. ГОДИШЊИЦА ДЕПОРТОВАЊА НОВОСАДСКИХ ЈЕВРЕЈА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је комеморативном програму поводом 71 године од депортације новосадских Јевреја у злогласне логоре Европе, који је Јеврејска општина Нови Сад организовала у Новосадској синагоги.

- У години у којој обележавамо седамдесет година од победе над злом званим фашизам, морамо се заједно присетити свих тешких и туробних ситуација које су се збиле у нашем граду током трајања Другог светског рата. То колективно сећање нам је потребно  како бисмо са, једне стране одали дужну почаст жртвама, а са друге стране исказали искрену захвалност онима који су се борили да данас живимо у слободи. Зато сада обележавамо један од најпотреснијих и најстрашнијих датума у историји Новог Сада, а то је крај априла 1944. године, кад су пред крај самог рата на овим просторима, неколико месеци пре ослобођења Новог Сада, фашистичке окупационе снаге задале последњи ударац јеврејској заједници у нашем граду и скоро је потпуно уништили. То само показује колико је жеља за тим злочиначким подухватом била дубоко укорењена и са огромном мотивацијом за извршење. Поразно је што је, чак и у моментима када се знало да судбина рата иде ка ослобођењу Европе и света од фашистичког и нацистичког зла, и даље спровођена геноцидна политика до последњег дана и сата. Овај датум не смемо никада заборавити, како се никада више не би  поновио – рекао је градоначелник Вучевић.

Након програма у којем је учествовао хор Јеврејске општине „Хашира“ обраћања градоначелника Вучевића и беседе Врховног рабина Србије Исака Асиела, уследило је отварање изложбе слика у Синагоги „Хава Нагила“ познатог уметника Милана Кешеља. Венце и цвеће на спомен-плочу испред Синагоге положили су у име Града Новог Сада градоначелник Милош Вучевић, амбасадор Мађарске у Србији Атила Пинтер, представници амбасада Немачке и Израела, као и представници више Јеврејских општина у Србији.

Нови Сад, 24. април 2015. године