Читај ми

ОБЕЛЕЖЕНА 69. ГОДИШЊИЦА НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ

На Кеју жртава рације код споменика „Породица“ данас је обележена 69. годишњица рације, у којој је у јануару 1942. године страдало више од 1300 невиних Срба, Јевреја, Рома и друго цивилно становништво.

Након минуте ћутања градоначелник Новог Сада Игор Павличић обратио се окупљеним грађанима.
- У вишенационалној средини каква је наша, новосадска, и са историјским искуством какво је наше, поготово је важно да се никад не сметне са ума злочин по основи народносне, верске или језичке различитости. И да се никада не даје извињење ничему што подстиче раздор и мржњу који припремају такав злочин. Нека трајно сећање на жртве рације – којих је, заједно, у Новом Саду, Шајкјашкој (4. до 19. јануара) и Бечеју (25. до 29. јануара) скоро 4.000 - служи слободи и миру, напретку у људским правима, националној равноправности и солидарности, демократским друштвеним односима и сарадњи за коју се залажемо у Европи и свету - рекао је градоначелник Павличић.

У програму обележавања Новосадске рације учествовали су Хор Јеврејске општине „Хашира“ и Мушка певачка група „Нови Сад“, а помен невиним жртвама у име Јеврејске заједнице одржао је Врховни рабин Србије Исак Асиел.

Венце крај споменика „Породица“ положили су у име грађана Новог Сада градоначелник Игор Павличић, у име Скупштине АП Вовјодине председник Шандор Егереши и потпредседници, амбасадор Израела Њ.Е Артур Кол, затим делегације Јеврејске општине Нови Сад и Савеза јеврејских општина Србије, Матице Ромске, потомака жртава Новосадске рације, СУБНОР Војводине и Града Новог Сада. Са брода Речне флотиле Војске Србије венац у Дунав спустили су заменик градоначелника Новог Сада, мр Зоран Мандић, као и представници Јеврејске општине и Матице ромске.

Нови Сад, 21. јануар 2010. године